В Запоріжжі шукають патронатні родини, згодні брати дітей на тимчасове виховання

21.11.2017 09:15

На сьогодні в Україні є декілька форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Однією з нових форм влаштування дітей у родину є патронатна сім`я.

Не кожній дитині пощастило зростати у сім’ї, де панують любов та взаємоповага. З різних причин діти залишаються наодинці зі своїми проблемами та відчувають себе беззахисними. Якщо їхні батьки зловживають алкоголем, наркотичними речовинами, вчиняють насилля щодо них, діти найчастіше потрапляють до інтернатних закладів. Рятуючи їхнє дитинство, звичайні сім’ї українців беруть таких дітей на тимчасове виховання.

Родиною патронатних вихователів може бути сім’я, члени якої не мають судимостей, за станом здоров’я спроможні виховувати неповнолітніх, мають позитивний досвід виховання власних дітей, а також житло, в якому може перебувати 3 місяці мінімум одна дитина до моменту встановлення над нею опіки, влаштування у прийомну родину чи повернення до біологічних батьків. Наразі у Київській, Черкаській та Дніпропетровській областях існує 10 таких сімей, небайдужих до долі більше 80 дітей.

Держава гарантує патронатним вихователям не лише фінансову підтримку, а й психологічну, юридичну, інформаційну допомогу спеціалістів центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей та інших фахівців.

Світовий досвід показує, що сміливі та чуйні громадяни можуть суттєво вплинути на життя дітей, яким не поталанило відчути справжню радість дитинства.

Якщо ви хочете стати патронатним вихователем і змінити життя дитини на краще, звертайтесь за консультацією до фахівців Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за телефоном 233-90-86, адреса – вул. Рекордна, 34-а.