В Запоріжжі пройшла нарада, присвячена спільним діям дорослих заради безпеки дітей

22.11.2017 09:04

21 листопада у малій залі Запорізької міської ради пройшла нарада у форматі «круглого столу» на тему «Попередження суїцидів, жорстокого поводження з дітьми, бродяжництва та бездоглядності неповнолітніх».

У нараді взяли участь начальник служби (управління) у справах дітей міськради Наталія Сиворакша, директор департаменту освіти і науки міськради Юлія Погребняк, представники департаменту охорони здоров’я, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ювенальної превенції, патрульної поліції, керівники закладів для дітей.

20 листопада відзначався всесвітній день спільних дій в інтересах дитини. Нарада, яка відбулась у міськвиконкомі, теж була присвячена консолідації спільних дій всіх служб Запоріжжя, які мають відношення до безпеки та життєдіяльності дітей.

Начальник служби (управління) у справах дітей міськради Наталія Сиворакша ознайомила присутніх зі статистикою. Аналізуючи дані стосовно смерті дітей, варто відзначити позитивну тенденцію зменшення трагічних випадків: у 2015 році трапилося смертей дітей, з них 5 суїцидів; у 2016 – 17 (з них 3 суїцидів), у 2017 - 7, з них один суїцид. Проте зростає кількість випадків насильства стосовно дітей. Якщо у 2015 році з цього приводу було 17 звернень, то у нинішньому році – вже 38, 12 з яких підтвердилося. З батьками дітей проведено відповідну профілактичну роботу, дітей взято на облік як таких, що опинились у складних життєвих обставинах.

Особлива увага також приділяється питанням влаштування долі дітей, яких залишили в пологових будинках, закладах охорони здоров’я, підкинутих та знайдених. За три останні роки службою проведена робота по вирішенню долі 154 дітей даної категорії. З них 36 дітей проживали в неблагополучних родинах, 45 дітей взято на профілактичний облік в службі, 41 дитині надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Доля 32 дітей на даний час ще вирішується. За результатами проведеної роботи 102 дитини перебувають в державних закладах, 52 повернуто в сім’ю.

Наталія Сиворакша підкреслила важливу роль інформування, коли йдеться про безпеку чи навіть життя дитини. З одного боку відповідні служби мають повідомляти, коли є будь-яка загроза дитині. З іншого – діти повинні знати, що їм є до кого звернутися по допомогу в разі вчинення насильства до них чи жорстокого поводження.

Директор департаменту освіти і науки міськради Юлія Погребняк розповіла, що у навчальних закладах Запоріжжя постійно ведеться моніторинг стану правопорушень, проходять тематичні тренінги та лекції задля профілактики злочинності, окремо розглядається кожен випадок, коли дитина не відвідує школу.

У свою чергу і соціальні працівники, і педагоги подякували правоохоронцям, зокрема працівникам кіберполіції, за спільні дії стосовно попередження і профілактики негативних тенденцій у підлітковому середовищі, пов’язаних з суїцидальними намірами та вживанням наркотичних засобів.