У Запоріжжі відкрилася виставка, присвячена 100-річчю Української Революції 1917-1921 років

22.01.2018 13:42

В Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена 100-річчю Української революції. Експозиція «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921 рр.» підготовлена фахівцями Українського інституту національної пам'яті та розповідає про відомих діячів революційного руху, детально висвітлює різні аспекти створення української державності 1917 - 1921 рр.

Сьогодні, 22 січня, в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921 рр.». Експозиція присвячена революційним подіям 1917-1921 років. Матеріали для виставки підготував Український інститут національної пам'яті за матеріалами київських архівів. На відкритті були присутні представники міської та обласної влади, історики, учні військового ліцею, військовослужбовці запорізьких військових частин.

- Символічно, що в День Соборності в Запоріжжі презентують виставку, присвячену сторіччю Української революції, адже саме цей період став визначальним для України. В цей час відбулося об'єднання в одній соборній державі східних і західних українських земель. Був підписаний четвертий Універсал Української Центральної Ради - документ, який проголосив Українську Народну Республіку «самостійною, ні від кого незалежною, вільною, суверенною державою українського народу». Виставка розповідає про події, людей, становлення українського суспільства в період з 1917 по 1921 роки, а також показує, що українці на все готові заради своєї країни, - розповів керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омелянович.

- Мета даної виставки - познайомити запорожців з подіями революції 1917-1921 років, показати іншу історію, показати події, які дуже довгий час замовчувалися. Є стенди, присвячені проголошенню «Акта Злуки». Історики Українського інституту національної пам'яті виконали велику роботу, обробляючи центральні архіви Києва, архіви СБУ та інші, щоб підготувати цю виставку. Тут є багато маловідомих фактів. Наприклад, для мене відкриттям стало, що уряд УНР планував в Олександрівську будівництво гідроелектростанції. УНР не проіснувала досить довго, щоб цей план втілився, але є такий факт, який був зовсім невідомим в Запоріжжі, - розповів завідувач відділом новітньої історії Запорізького обласного краєзнавчого музею Володимир Лініков.

Виставка триватиме до 4 лютого, а потім експозицію представлять у всіх районах Запорізької області.