До уваги запоріжців: зміни у програмі «єВідновлення»

27.09.2023 10:40

«єВідновлення» - це державна програма, яка передбачає виплату громадянам компенсації на ремонт житла, пошкодженого російськими обстрілами. З 15 вересня цього року набули чинності зміни, прийняті Постановою Кабміну № 858. Відтак максимальна сума відшкодування за ремонт пошкодженого житла за програмою зросла до 350 тисяч гривень для квартир і до 500 тисяч гривень — для приватних будинків. Оновлено й категорії громадян, які можуть отримувати компенсацію за пошкоджене житло. Якщо раніше таке право мали лише громадяни України, які досягли 18-річного віку, то тепер уточнення стосується і власників або співвласників, які є недієздатними/обмежено дієздатними й не досягли повноліття.

На отримання державної допомоги за програмою «єВідновлення» вже подали заяви 452 мешканця Запоріжжя. Міська комісія з питань надання компенсації за цією програмою погодила 113 заяв на суму 4 мільйони 177 тис. грн.

Заяви на отримання компенсації від держави потрібно подавати через «Дію». У разі відсутності технічної можливості зробити це через веб-портал чи однойменний мобільний додаток – слід звернутися до міського ЦНАПу, або ж до його територіальних підрозділів. Адреси ЦНАПів можна переглянути за посиланням.

Цьогоріч з 15 вересня набули чинності зміни, прийняті Постановою № 858, яка змінює порядок надання компенсацій за пошкоджене через російську агресію житло. Основні зміни такі:

  • Запроваджено механізм компенсації за вже виконаний ремонт, а також умов та процедур розрахунку такої компенсації (ці положення наберуть чинності після внесення змін до Закону України від 23 лютого 2023 р. № 2923-IX).
  • Врегульовано питання отримання компенсації у разі, коли власником (або співвласником) є недієздатна/обмежено дієздатна особа або особа, яка не досягла 18-річного віку.
  • Уточнено порядок формування Комісії з розгляду питань надання компенсації (далі – Комісія) в разі відсутності або недостатності кандидатур від громадськості.
  • Доповнено умовами припинення повноважень члена Комісії.
  • Уточнено процедури здійснення перевірки отримувача компенсації на відсутність (наявність) судимості (на підставі витягу, наданого отримувачем компенсації, або шляхом надсилання запитів до МВС).
  • Запроваджено обов’язок Комісії відзначати в чек-листі про наявність/відсутність пошкоджень несучих та огороджувальних конструкцій об’єкта, які можуть призвести до порушення вимог щодо його механічного опору та стійкості.
  • Запроваджено обов’язковість ведення протоколу засідання Комісії.
  • Збільшено граничні обсяги компенсації для виконання ремонтних робіт та класифіковано їх на:

ремонт категорії А до 200 тис. грн;

ремонт категорії Б 200 – 350 тис. грн для квартир (житлових приміщень) у багатоквартирному будинку;

або 200 – 500 тис. грн для відокремлених житлових будинків садибного типу, зблокованих будинків з окремими квартирами, що мають власний вхід з вулиці, котеджів та будинків одноквартирних підвищеної комфортності, будинків садибного типу, дачних та садових.

  • Запроваджено визначення уповноваженого члена Комісії (або декількох), які вносять відомості в Реєстр пошкодженого та знищеного майна.
  • Встановлено строк у 5 робочих днів, коли Комісія має передати рішення про надання/відмову у наданні компенсації на розгляд уповноваженому органу.
  • Встановлено для отримувачів компенсації необхідність генерувати засобами Порталу Дія витяг про відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України.
  • Визначено обов’язок отримувача компенсації дотримуватися вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та враховувати рекомендації звіту з технічного обстеження пошкодженого об’єкта нерухомого майна.
  • Запроваджено можливість подання отримувачем компенсації заяви, повідомлення про завершення ремонтних робіт, інших документів, передбачених цим Порядком, в паперовій формі шляхом звернення до адміністратора центру надання адміністративних послуг, посадової особи органу соціального захисту населення або нотаріуса.
  • Значно розширено перелік підстав ( у т. ч. додаткових) для відмови в наданні компенсації.
  • Доповнено положенням щодо публікації уповноваженим органом на офіційному веб-сайті (або в інший спосіб) відомостей про надання чи відмову в наданні компенсації, її суми, номеру заяви.
  • Уточнено порядок виплати компенсації для проведення ремонту залежно від категорії ремонту, а також компенсації за проведений ремонт.
  • Значно розширено перелік кодів категорії діяльності суб’єкта господарювання, що здійснює продаж товарів та виконує роботи в рамках електронної публічної послуги «єВідновлення».
  • Встановлено обов’язок отримувача компенсації подавати повідомлення про завершення проміжного етапу ремонтних робіт категорії Б разом з фотофіксацією проведених робіт та придбаної будівельної продукції.
  • Уточнено порядок проведення верифікації з метою встановлення факту цільового використання компенсації, а також вибіркового моніторингу.
  • Розширено перелік будівельної продукції для обробки внутрішніх і зовнішніх стін і стель, а також доповнено переліком гідроізоляційної продукції у Додатку 1 до Порядку.
  • Уточнено форму чек-листа з визначення розміру компенсації та розширено Перелік робіт, які необхідно виконати для відновлення експлуатаційної придатності об’єкта, що передбачені Додатком 2 до Порядку, і, відповідно, уточнено форму акту верифікації (Додаток 4 до Порядку).

Деталі в інфографіці, наведеній нижче.