Запорізькі медики нагадують про необхідність профілактики вірусного гепатиту

25.07.2017 13:00

Щорічно 28 липня Всесвітня організація охорони здоров'я відзначає Всесвітній день боротьби з гепатитом.

На сьогодні вивчено і описано кілька вірусів, здатних викликати вірусний гепатит. Різні віруси і, відповідно, викликані ними гепатити прийнято позначати буквами (А, В, С, D, E і т. Д.).

Гепатит А - це хвороба печінки, що викликається вірусом типу А. Інфікування може викликати блискавичний гепатит (гострий печінкову недостатність), який часто є смертельним. Зростання захворювання припадає на літньо-осінній період. Інфікування відбувається при споживанні забруднених харчових продуктів або води. У сім'ях це може відбуватися, коли інфікована людина готує їжу для членів сім'ї.

Симптоми гепатиту А включають підвищену температуру, нездужання, втрату апетиту, діарею, блювоту, неприємні відчуття в животі, потемніння сечі, жовтушність шкіри і очних білків.

Імовірність розвитку важкої форми вище в літньому віці. У інфікованих дітей у віці до шести років зазвичай не спостерігається яких-небудь помітних симптомів, лише у 10% розвивається жовтяниця. Серед дітей старшого віку і дорослих людей інфекція зазвичай призводить до появи більш важких симптомів, а жовтяниця розвивається більш ніж в 70% випадків захворювання.

Точний діагноз можна поставити шляхом виявлення в крові специфічних для даного гепатиту антитіл.

Специфічного лікування гепатиту А немає. Одужання від симптомів, викликаних інфекцією, відбувається повільно і займати кілька тижнів або місяців. Найважливіше - уникати самолікування.

Профілактика вірусного гепатиту А:

• забезпечення належного постачання безпечною питною водою;

• уникати водних процедур у водоймах, непридатних для купання;

• належна утилізація стічних вод;

• дотримання особистої гігієни: регулярне миття рук безпечної водою після приходу з вулиці, після відвідування туалету, перед вживанням їжі;

• не ділитися особистими предметами гігієни;

• підтримувати чистоту в приміщеннях;

• вживати тільки миті овочі та фрукти.

Департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради попереджає про необхідність дотримання правил особистої гігієни.