Методи боротьби зі стихійною торгівлею обговорили у Запоріжжі

27.09.2018 16:40

Сьогодні, 27 вересня, в малому залі міськради відбулося чергове засідання координаційної ради з розвитку підприємництва, присвячене актуальним проблемам боротьби зі стихійною торгівлею. Провів засідання начальник управління надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міськради Володимир Жуков.

На засідання координаційної ради були запрошені підприємці, представники Національної та патрульної поліції, інспекції з благоустрою Запорізької міськради. Підприємці справедливо нарікають на нездорову конкуренцію з боку стихійних торговців, які ігнорують закони і правила. Начальник інспекції з благоустрою Віталій Змієнко назвав стихійну торгівлю ганьбою нашого міста: це не лише товари і продукти невідомої якості і походження, а й сміття, мотлох, бруд, заставлені машинами тротуари і газони.

Робота по боротьбі зі стихійною торгівлею в Запоріжжі ведеться постійно, проходять спільні рейди за участю правоохоронних органів та інспекції з благоустрою. Протягом 2018 року за викликами громадян патрульні виїжджали на стихійні ринки в 296 випадках, близько 20 разів брали участь у спільних відпрацюваннях з ліквідації місць несанкціонованої торгівлі. Цього року були притягнуті до відповідальності 184 особи за статтею 160 і 123 - за статтею 152. Рейди і конфіскації товару зі стихійних ринків триватимуть і далі.

Але мінімальний штраф за стихійну торгівлю, відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях» і ст. 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів та правил благоустрою територій населених пунктів» становить всього 1700 гривень. Члени координаційної ради сходяться на думці, що таке покарання не дозволяє ефективно боротися з порушниками.

Координаційна рада з розвитку підприємництва має намір розробляти пропозиції до зміни в чинному законодавстві, щоб значно збільшити розмір штрафів за несанкціоновану торгівлю.