У Запоріжжі управління соцзахисту вдосконалюють роботу з одержувачами житлових субсидій

23.10.2018 13:18

У зв’язку зі змінами до постанови Кабінету міністрів щодо нарахування субсидій, все більше громадян почали звертатись до управлінь соцзахисту Запоріжжя, щоб оформити субсидії на оплату комунальних послуг. З організацією роботи Шевченківського управління соціального захисту населення з урахуванням збільшення відвідувачів на початку опалювального сезону ознайомився сьогодні заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Кабінет міністрів України прийняв зміни до Постанови № 329 щодо нарахування житлових субсидій. Зміни суттєво пом’якшують умови надання субсидії для громадян. Зокрема передбачено, що Право на допомогу від Уряду мають ті родини, у яких опалювальна площа житла не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку, а у випадках, якщо є перевищення – в окремих випадках субсидію можуть призначити за умови різних особових рахунків. Додано вимогу, що субсидію не призначають, якщо не виплачуються аліменти. Також сплачені аліменти не враховуються до сукупного доходу. Якщо людина офіційно працює за кордоном у країнах з переліку Міністерства соцполітики (з якими заключені договори) та надає про це інформацію, ії можна виключити з переліку проживаючих у домогосподарстві та родина зможе отримати субсидію. Крім того, збільшено повноваження Комісії з питань призначення житлових субсидій. В окремих конкретних випадках після розгляду справи комісія надає дозвіл на отримання субсидій. Якщо субсидію на 2018-2019 роки вже призначено, то її розмір на опалювальний сезон управління соціального захисту населення у жовтні розрахує автоматично, без повторного звернення з документами.

Як зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров, з початком опалювального сезону головне завдання - швидко, оперативно організувати процес призначення субсидій для запоріжців.

– Попередній порядок трохи звузив категорії громадян, які мають право на пільги. Запорізька міська рада зверталася до Кабінету міністрів з проханням переглянути вимоги, деякі наші пропозиції були враховані при внесенні змін, тож зараз суттєво збільшилось коло одержувачів субсидій. Зараз, коли більша частина повноважень з розгляду нарахування пільг передана комісії – необхідно, щоб вони максимально оперативно розглядали заяви в інтересах запоріжців. Жоден мешканець не повинен залишитись один на один зі своїми питаннями, – зазначив Анатолій Пустоваров.

Також, під час візиту заступник міського голови ознайомився з впровадженням в роботу управління програмних комплексів «Електронний документообіг» «Електронна заява та декларація», «Інформаційна взаємодія управління з банківськими установами», та напрацюваннями управління соціального захисту по Шевченківському району щодо забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації та програмними реєстрами внутрішньо переміщених осіб.