Запорізькі бібліотеки мають стати місцем інтелектуального відпочинку городян

30.10.2018 11:35

У Запоріжжі відбувся літературний фестиваль «Запорізька книжкова толока». Протягом трьох днів запоріжці та гості міста купували книжки, брали участь у майстер-класах, а також дискутували та слухали лекції стосовно культури та популярності читання.

Зокрема під час фестивалю відбувся круглий стіл «Книгозбірня VS бібліотека», у якому взяли участь начальник управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова, співорганізатор «Книжкової толоки» та журналістка Анастасія Левкова, піар-менеджер Української бібліотечної асоціації Оксана Бояринова, директор Львівської обласної юнацької бібліотеки Тетяна Пилипець, директор Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки Ольга Волкова, заступник директора ЦБС для дорослих Наталя Калініна, директор ЦБС для дітей Інна Ладика.

Одним з питань, які були озвучені спікерами за круглим столом, стало обговорення подальшого розвитку бібліотечної справи у Запоріжжі.

Начальник управління туризму департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Катерина Сімонова зазначила, що у Запоріжжі так само, як і у інших містах країни, проблемним питанням є значний розрив між існуючими методами і формами бібліотечної роботи і очікуваннями городян. І цей розрив стався через відсутність суттєвої модернізації бібліотечної сфери.

Однак у місті ведеться постійна робота над тим, щоб збільшити привабливість міських бібліотек. Зокрема департамент культури і туризму міської ради розробив план пріоритетних напрямків розвитку бібліотечної справи у Запоріжжі. Серед основних завдань - створення гнучкої та динамічної структури бібліотечної системи, здатної до сталого розвитку і спрямованої на надання широкого спектра послуг (розробка айдентики запорізьких бібліотек, єдиний читацький квиток, безперешкодний доступ до бібліотечної мережі для осіб з особливими потребами); створення сучасної матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури бібліотек; регулярне поповнення та оновлення бібліотечних фондів з урахуванням потреб користувачів; підвищення соціальної ролі читання (інноваційні форми підтримки читання, локальні бібліотечні акції, кампанії із залученням усіх верств населення, інформування читачів про літературу та популяризація читання, підвищення інформаційної і технологічної грамотності) тощо.

По завершенню круглого столу учасники заходу підписали Меморандум щодо пріоритетних напрямків розвитку бібліотечної справи у Запоріжжі. Як зазначила Катерина Сімонова, цей документ стане основою для створення у Запоріжжі нового, вільного і доступного кожному бібліотечного простору, аби й у Запоріжжі бібліотеки стали найпопулярнішим місцем відпочинку для кожного.