Зміни в порядку нарахування субсидій: що потрібно знати запоріжцям

02.11.2018 10:05

В Агентстві регіональних ініціатив відбувся круглий стіл, присвячений змінам щодо нарахування субсидій.

Кабінет міністрів України прийняв зміни до Постанови № 329 щодо нарахування житлових субсидій. Як зазначила заступник начальника управління соціального захисту населення Запорізької міської ради Галина Остапенко, нововведення суттєво пом’якшують умови надання субсидії для громадян. Зміни стосуються як інформації про доходи, так і складу сім’ї. Крім того, збільшені повноваження комісій з питань призначення житлових субсидій, які функціонують при районних управліннях соціального захисту.

- З травня на комісіях були розглянуті більше 7 тисяч справ - це майже на 2 тисячі більше, ніж минулого року. І на сьогодні до районних управлінь соцзахисту звернулись близько 13 тисяч городян, які претендують на пільги. Також у місті 49 тисяч городян, які отримують субсидію. За умови, якщо у них немає суттєвих змін у майновому стані та у складі сім’ї, субсидія їм нараховується автоматично, – розповіла Галина Остапенко.

Нововведення передбачають, що право на допомогу від уряду мають ті родини, у яких опалювальна площа житла не перевищує 120 кв. метрів для квартири та 200 кв. метрів для індивідуального будинку. А якщо є перевищення – в окремих випадках субсидію можуть призначити за умови різних особових рахунків. Додано вимогу, що субсидію не призначають, якщо не виплачуються аліменти. Також сплачені аліменти не враховуються до сукупного доходу. Якщо людина офіційно працює за кордоном у країнах з переліку Міністерства соцполітики (з якими заключені договори) та надає про це інформацію, ії можна виключити з переліку осіб, що мешкають у домогосподарстві, і родина зможе отримати субсидію. Також, якщо отримувач субсидії надає документально підтверджену інформацію про членів сім’ї, які проживають окремо, то рішення про надання пільг розглядається на комісії. Крім того, на розсуд комісії є можливість збільшення соціальних норм для непрацездатних осіб певних категорій.

Змінено терміни дії пільг. Відтепер субсидії нараховуються з місяця звернення і до кінця опалювального періоду. Таким чином, все більше городян, які дійсно цього потребують, зможуть отримати допомогу від держави на оплату комунальних послуг.