У Запоріжжі комісія з погашення заборгованості з зарплати проаналізувала роботу з підприємствами-боржниками

14.11.2018 11:42

Днями у малій залі Запорізької міської ради відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Згідно з даними державного статистичного спостереження, загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати по місту станом на 1 жовтня 2018 р. складала 141,69 млн грн на 22 підприємствах-боржниках, в тому числі на 14 економічно активних підприємствах – 99,29 млн грн, на 7 підприємствах, які перебувають у стадії банкрутства – 42,2 млн грн.

Найбільшим підприємством-боржником у місті залишається ПАТ «Запоріжжяобленерго» з боргом перед працівниками у 86,87 млн грн. Серед підприємств-банкрутів - ЗДП «Кремнійполімер» із сумою заборгованості 12,69 млн грн.

Під час засідання міська комісія розглянула такі питання: про організацію роботи щодо дотримання чинного законодавства про працю в частині мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації зайнятості; про стан погашення заборгованості із заробітної плати на економічно активних підприємствах м. Запоріжжя.

Комісія заслухала інформацію представників управління з питань праці міської ради, Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, Вознесенівського та Олександрівського управлінь Головного управління державної фіскальної служби в Запорізькій області, голів районних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Зі слів представника управління, за період з квітня по жовтень 2018 р. (включно) інспектори праці управління провели 49 контрольних заходів на підприємствах, установах, організаціях міста Запоріжжя, а також у фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю. В ході проведених контрольних заходів складено 49 актів інспекційного відвідування/невиїзного інспектування. За результатами проведених контрольних заходів, під час яких виявлені порушення норм чинного трудового законодавства, складено 21 припис про усунення порушень, 3 протоколи про адміністративне правопорушення посадових осіб та 14 постанов про накладення фінансових санкцій.

Також спеціалісти управління провели 259 інформувань роботодавців та їх працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про працю.

В цілому, завдяки вжитим спільним заходам, протягом січня – вересня 2018 року, з урахуванням прогнозних даних, підприємства-боржники міста виплатили 71,4 млн гривень простроченої заборгованої заробітної плати, які за даними органів державної статистики на початок року значились у переліку підприємств-боржників.

Проаналізувавши результати роботи, були надані доручення членам міської комісії тримати на постійному контролі стан своєчасної та в повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та оформлення трудових відносин.