У Запоріжжі успішній реабілітації дітей з мовними порушеннями допомагає кімната нейрокорекції

04.12.2018 15:21

У відділенні соціальної реабілітації дітей з інвалідністю Заводського району успішно функціонує кімната нейрокорекції. Вона призначена для прискорення розвитку мовлення, концентрації уваги та нормалізації поведінки малюків з мовними порушеннями або відсутністю мови.

Кімната була обладнана завдяки перемозі відділення соціальної реабілітації у конкурсі соціальних ініціатив «Ми - це місто» у 2018 році. Як розповіла завідувач відділення соціальної реабілітації дітей з інвалідністю Заводського району Віталія Громова, за кошти, отримані від участі у проекті, а також завдяки додатковому фінансуванню з міського бюджету, було виконано ремонт у приміщенні для занять, придбано спеціальне обладнання. Крім того, навчання за методикою мозочкової стимуляції пройшли 14 спеціалістів 7 міських відділень соціальної реабілітації дітей з інвалідністю.

- Під час роботи з дітьми фахівці нашого відділення виявили, що методика нейрокорекції дає найбільш ефективні результати. Для того, щоб планомірно та результативно впроваджувати цей метод, було необхідне спеціальне обладнання, а також спеціалісти мали пройти сертифікацію. Зараз, завдяки інтенсивним курсам, 6 дітей, які пройшли реабілітацію за цією методикою, навчаються у загальноосвітніх та інклюзивних класах міських шкіл, – розповіла Віталія Громова.

Реабілітація відбувається за рахунок активної стимуляції мозочка за допомогою різноманітних тренажерів - балансирів, лабіринтів, багаторівневих платформ тощо. Заняття проходять як за індивідуальним графіком, так і в групах. Вік дітей - від 3 до 7 років. Необхідний курс занять пройшли вже 27 дітей. Зараз з фахівцями займаються ще 14 дітлахів.

– Вже третій рік поспіль міська влада приділяє посилену увагу підтримці, розвитку та соціалізації дітей з інвалідністю. Для цього працюють міські програми, покращується матеріально-технічне оснащення територіальних центрів, відкриваються нові відділення соціальної реабілітації. Особливо приємно, що до ініціатив влади долучається соціально відповідальний бізнес, який виділяє кошти для реалізації таких важливих проектів, які допомагають повертати дітей до повноцінного життя у суспільстві. Цей досвід, який успішно реалізується на базі Заводського відділення соціальної реабілітації, ми будемо впроваджувати в інших відділеннях в кожному з районів міста, – зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Спеціалісти центру планують надавати кваліфіковану допомогу з запуску мови і розвитку навичок спілкування не менше ніж 200 дітям з інвалідністю у віці від 3 до 7 років щорічно.