У 2018 році матеріальну допомогу від міста отримали понад 17 тисяч запоріжців

08.01.2019 10:46

У Запоріжжі, на додаток до існуючих державних соціальних гарантій, розроблена і реалізується Міська комплексна програма соціального захисту населення, яка фінансується за кошти бюджету міста.

Один з ключових напрямків програми - комплексні заходи, спрямовані на підтримку родин з дітьми, осіб з інвалідністю, пенсіонерів, ветеранів, учасників бойових дій антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та членів їх сімей, та інших категорій. На ці цілі з міського бюджету в 2018 році було витрачено 19 млн 584 тис. грн. для допомоги понад 17 тисячам запоріжців.

Кошти міського бюджету було спрямовано зокрема на 31 адресну цільову виплату, які охоплюють певні категорії громадян. Це - діти з інвалідністю, хворі на онкологію, ДЦП, цукровий діабет, прикуті до ліжка; які є сиротами; які виховуються у багатодітних родинах; яких виховують батьки з інвалідністю; діти, які мають соціальні хвороби; багатодітні родини, які виховують 5 та більш дітей; першокласники з багатодітних родин; особи з інвалідністю по зору, з пересадженими органами; які проходять програмний гемодіаліз; які користуються інвалідними візками; студенти з інвалідністю; учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни; сім'ї військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісті при проходженні військової служби; сім'ї військовослужбовців, загиблих на території Республіки Афганістан та на території інших держав; сім'ї, що втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи; учасники антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та члени сімей загиблих в антитерористичній операції, операції Об’єднаних сил та інші.

Також у 2018 році збільшено розміри адресної цільової допомоги деяким категоріям громадян. Відтепер багатодітні родини, які виховують 5 та більше дітей, отримують до 2500 грн (раніше 1000 грн); першокласники з багатодітних сімей - 1000 грн (раніше 500 грн); особи з інвалідністю, які проходять програмний гемодіаліз, замість 1248 грн отримують 1560 грн.; члени сімей загиблих військовослужбовців в локальних війнах, в зоні АТО, у мирний час замість 3600 грн отримують 4000 грн.

Діти з інвалідністю, хворі на онкологію, отримали по 5000 грн., демобілізовані учасники АТО, ООС - по 3000 грн., інші - 1000 грн.

Адресну допомогу на часткове відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги надано 25 сім’ям, які виховують двох дітей з інвалідністю.

Реабілітаційну допомогу в басейні отримали 67 жінок після мастектомії. Цей захід реалізується спільно з Запорізькою міською громадською організацією «Переможемо рак». Всього витрачено 54 тис. грн.

В цілому, адресну цільову допомогу отримали понад 7,2 тисяч мешканців міста на загальну суму понад 10,8 млн. грн.

Допомогу за особистими зверненнями до управління соціального захисту населення Запорізької міської ради та управлінь соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах отримали більше 6,5 тис. громадян, сума витрат склала понад 8,2 млн. грн.

Крім того, в рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя передбачено компенсаційні виплати Запорізькому міському комунальному підприємству міського транспорту «Запоріжелектротранс» за надання права безкоштовного проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах підприємства одному з батьків багатодітної сім’ї шляхом надання квартальних проїзних квитків. На виконання цього заходу в 2018 році витрачено 2 млн. 35 тис. грн. Безкоштовним проїздом скористалися 640 багатодітних родин.

Реалізація заходів соціального захисту населення буде продовжена в цьому році.