Медики попереджають про небезпеку зараження лептоспірозом

22.08.2017 10:00

Як повідомляє департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради, в Україні зареєстровані випадки захворювання на лептоспіроз. Лептоспіроз має виражену сезонність, максимально захворювання виникає в серпні.

Лептоспірозом є інфекційне захворювання, яке характеризується лихоманкою, ураженням печінки, нирок, нервової системи, загальною інтоксикацією організму. Збудник цього захворювання - спірохети з сімейства лептоспір. Вони можуть довго зберігатися у вологому ґрунті. Джерелами інфекції є гризуни, промислові тварини, велика рогата худоба, собаки і кішки. Тварини заражаються лептоспірозом через воду і корм. Людина заражається найчастіше при контакті шкіри і слизових оболонок з водою, забрудненою виділеннями хворих тварин (при купанні в стоячих водоймах). При цьому можливе зараження через слизову шлунково-кишкового тракту або кон'юнктиву ока. Інші можливі шляхи зараження - надходження інфекції через їжу (м'ясо і молоко) або при контакті з зараженим вологим ґрунтом. Захворювання може носити професійний характер, коли масово хворіють люди, що працюють на заболочених лугах, працівники сільськогосподарських ферм, ветеринари, забійники худоби. Від людини до людини інфекція не передається.

Інкубаційний період складає від чотирьох до чотирнадцяти днів. Захворювання вражає раптово, без будь-яких провісників. Відбувається швидке підвищення температури до 40 градусів, з'являється лихоманка, головний біль, спрага, відсутність апетиту, безсоння. Характерною ознакою є сильний біль у м'язах - міалгія. У деяких хворих біль у м'язах супроводжується пекучим болем шкіри. Болі в м'язах дуже сильні, ускладнюють пересування. Значно зменшується кількість сечі. Якщо захворювання протікає у важкій формі, то з третього-п'ятого дня проявляються точкові крововиливи в шкіру, склери очей, жовтушність. Через деякий час починає проявлятися ниркова недостатність.

Клінічна картина лептоспірозу іноді неспецифічна і захворювання протікає під маскою інших хвороб. Проводяться лабораторні дослідження, при яких збудник виявляється в спинномозковій рідині, в крові, сечі.

Рання діагностика лептоспірозу - один з головних критеріїв успішності його лікування.

Департамент охорони здоров'я міської ради нагадує, що запобігти захворюванню можна, виключивши або максимально обмеживши купання в стоячих водоймах. Також необхідно охороняти джерела водопостачання від забруднення; вживати тільки кип'ячене молоко.