Служба зайнятості нагадує роботодавцям умови найму неповнолітніх

03.06.2019 14:20

З настанням літніх канікул школярі шукають можливість отримати заробіток. Фахівці служби зайнятості нагадують, що трудовим законодавством передбачена можливість працевлаштування осіб, які не досягли 18 років, за умови дотримання законодавчих норм щодо праці неповнолітніх.

Директор міського центру зайнятості Олександр Мотовиця зазначив, що тривалість робочого часу неповнолітнього становить для осіб віком 16–18 років — 36 годин на тиждень; від 15 до 16 років — 24 години на тиждень. Служба зайнятості дуже серйозно ставиться до професійного визначення сучасної молоді. Фахівці проводять постійну активну профорієнтаційну роботу серед учнівської молоді з залученням соціальних партнерів, організовують квести, брейн-ринги, змагально-мотиваційні заходи. Головне завдання - роз’яснити дітям тенденції ринку праці, щоб обрана ними майбутня професія була затребувана і згодом вони мали змогу стати дійсно фахівцями в своїй професійній діяльності.

За законодавством неповнолітні користуються тими ж трудовими правами та гарантіями, що передбачені для повнолітніх осіб, однак мають додаткові гарантії щодо зайнятості, відпочинку та охорони праці.

По-перше, якщо роботодавець має намір прийняти на роботу підлітка віком від 14 до 15 років, необхідно отримати згоду одного із батьків на працевлаштування його дитини.

По-друге, існує перелік робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх. До них належать: важкі роботи і роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також підземні роботи; роботи з підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх граничні норми.