До дитячого табору «Супутник» завітав мобільний центр профорієнтації

08.07.2019 12:25

Літня пора та відпочинок у таборі – чудова нагода для учнівської молоді розібратися з тим, як обрати затребувану на ринку праці професію та побудувати власну кар’єру. Саме про це розповідали школярам фахівці запорізького міського та обласного центрів зайнятості у дитячому таборі «Супутник». Вони відвідали табір з мобільним центром професійної орієнтації.

Фахівці служби зайнятості зазначають, що сучасні реалії вимагають якісної підготовки школярів до вибору професійного шляху. Профорієнтація дозволяє учням поринути в атмосферу професій та ринку праці і відчути, що це таке насправді, і що треба зробити, щоб займатись улюбленою справою.

Аби розширити знання школярів про світ професій, фахівці служби зайнятості запропонували «розім’ятись» та за названими літерами перелічити відомі їм професії. Щоб заінтригувати учасників заходу ведучі обрали найбільш незвичайні характеристики професій та розпочали гру «най-най професія». Тут були і «найсолодша професія», і «найсмішніша», і «найзеленіша». Із великим захопленням школярі грали у «Професійного крокодила». Адже показувати пантомімою професії та вгадувати їх – це весело та захопливо. І не лише для дітлахів, а й для вожатих та вихователів.

Наймолодші відпочіваючі старанно малювали омріяні професії кольоровою крейдою. Так незабаром у таборі з’явились співаки, моделі, водії, інженери, перукарі, художники. Кожна дитина захопливо розповідала, ким мріє стати у майбутньому і чому саме таку професію чи спеціальність хоче обрати.

Старшокласники разом з фахівцями служби зайнятості пройшли сходинками гри «LEGO-кар’єра». Суть її полягає у проходженні шести ступенів як фундаменту для майбутньої кар’єри. Фахівці служби зайнятості запропонували старшокласникам змоделювати свій шлях побудови кар’єри та познайомитись з її складовими. Кожна команда отримала лего-маршрут та інструкції про проходження кейсів. Всього таких кейсів було 7: «PROFILAND», «JQ тайм», «Способи пошуку роботи», «Складання командного портфоліо», «Портрет ідеального працівника», «STARTUP», «Алгоритм кар’єри». Фахівці міського центру зайнятості нагадали, що для успішної кар’єри необхідно орієнтуватись на вимоги професійного життя сьогодні. Також підлітки розбиралися з сучасними професіями, які поєднують в собі різні сфери діяльності, та розглянули професії, що вже майже зникли з ринку праці.

А ще представники центрів зайнятості розповіли школярам про те, як презентувати себе роботодавцю та справити гарне враження під час співбесіди. Щоб додати грі більше реалістичності, серед підлітків були обрані «роботодавці», а «шукачів роботи» обмежили жорсткими вимогами. Хлопці та дівчата спостерігали за «співбесідами» та намагались їх оцінити, виправити помилки у самопрезентації.