У Запоріжжі посилять соціальний захист бездомних осіб

09.09.2019 14:22

У Запоріжжі відбулася зустріч заступника міського голови Анатолія Пустоварова з представниками організацій, які опікуються проблемами бездомних осіб, зокрема головою правління громадської організації «Січова допомога» Оленою Гулою, уповноваженим секретарем Духовної ради християнських церков Запорізької області Тетяною Ярмохіною, керівником благодійного фонду «Допомога нації», громадської організації ІЛАНА Ігорем Пилипушкою. Обговорювалися питання поліпшення соціального захисту бездомних осіб у місті та розв’язання соціальних проблем кожної людини, яка потрапила на вулицю.

У заході також взяли участь фахівці управління соціального захисту населення, департаменту охорони здоров’я, департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради, міського центру зайнятості, міського територіального центру соціального обслуговування, міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та інших структурних підрозділів.

Під час зустрічі був проаналізований стан соціального захисту бездомних осіб у місті, розглянуті проблемні питання, щодо створення Центру реінтеграції для бездомних, а також можливість впровадження нових форм для надання більш якісних соціальних послуг.

У Запоріжжі, в структурі міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) діє Центр обліку бездомних осіб, який займається виявленням та веденням обліку зазначених осіб, надає соціальну послугу представництва інтересів та інше.

Під час взяття на облік громадянину видається посвідчення бездомної особи, направлення для отримання медичної допомоги, у тому числі флюорографічне обстеження, а також на санітарну обробку (за бажанням).

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя управління соціального захисту населення міської ради надає екстрену матеріальну допомогу для поновлення паспорту.

З початком осінньо-зимового періоду в кожному районі міста при районних адміністраціях діють оперативні штаби для вжиття термінових заходів щодо захисту бездомних осіб та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, організовуються «гарячі телефонні лінії» для повідомлень про осіб, які опинилися в екстремальній ситуації та потребують допомоги.

У осінньо-зимовий період для бездомних осіб, за кошти місцевих бюджетів, у кожному районі міста працюють пункти гарячого харчування.

Заклади охорони здоров’я міста надають медичну допомогу бездомним особам та особам, які відбули покарання у вигляді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк. З метою запобігання переохолодження, під час осінньо-зимового періоду в закладах охорони здоров’я розгортаються пункти обігріву.

За результатами зустрічі було прийняте рішення розробити Дорожню карту дій бездомної особи, в якій буде інформація стосовно повного комплексу соціальних послуг. Відділи соціальної роботи міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді надаватимуть психологічні послуги по районах міста та, у разі необхідності, здійснюватимуть соціальний супровід. У закладах охорони здоров’я міста бездомним надаватимуть доступну та якісну медичну допомогу.