У Запоріжжі управління соцзахисту вдосконалюють роботу з одержувачами житлових субсидій

02.10.2019 15:00

Традиційно з початком опалювального сезону у районних управліннях соціального захисту збільшується кількість відвідувачів. Запоріжці починають звертатися за оформленням житлових субсидій, також цікавляться порядком отримання пільг у зв’язку зі змінами в законодавстві, які почали діяти з 1 жовтня. Готовність районних управлінь до прийому відвідувачів перевірив заступник міського голови Анатолій Пустоваров під час візиту до управління соцзахисту Олександрівського району.

Напередодні початку опалювального сезону кількість відвідувачів в управлінні соціального захисту по Олександрівському району вже зросла. Зокрема сьогодні зранку в управлінні вже побували понад 90 запоріжців. 1 жовтня фахівці управління прийняли більше 250 відвідувачів. Запоріжці цікавляться, чи потрібно надавати документи задля поновлення пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

Як зазначила заступник начальника управління з питань соціального захисту населення по Олександрівському району Лілія Примушко, документи необхідно надати лише у випадку, якщо громадянин раніше не отримував субсидію. Також обов’язково повідомляти фахівців управління про суттєві зміни у складі сім’ї або дороговартісні придбання. Загалом більше 70% отримувачів пільг на опалювальний сезон 2019-2020 рр. будуть одержувати її автоматично. На сьогодні у Запоріжжі отримують субсидію 27 тисяч домогосподарств. До них додається ще 24 тисячі абонентів, які в неопалювальних період мали «нульову» субсидію.

В управлінні підготувалися до збільшення кількості відвідувачів. Для спрощення прийому громадян працює електронна черга, впроваджено електронний документообіг. Існує можливість подати електронну заяву і декларацію. Для зручності запоріжці мають змогу отримувати інформацію через SMS, Viber, Skype-консультації тощо.

Під час візиту заступник міського голови Анатолій Пустоваров ознайомився з новою розробкою - роботою багатоканального телефонного зв’язку «Інформаційна лінія соціального захисту населення Запоріжжя». Відтепер за єдиним номером телефону 093-170-77-70 кожен громадянин має змогу отримати відповідь на будь-яке питання соціального захисту в автоматичному режимі. Також є можливість отримати консультацію безпосередньо у фахівця. Оператори можуть переадресовувати питання до відповідних спеціалістів, а також між управліннями, якщо абонент помилився при виборі району.

- Незабаром стартує опалювальний сезон. Багато містян отримують на цей період субсидії або пільги. Зараз ми активно перевіряємо готовність наших управлінь, щоб упевнитись, що за необхідності звернення запоріжців щодо отримання субсидії будуть оперативно розглянуті. Щоб скоротити час прийому та спростити систему обробки, районні управління активно впроваджують новітні технології. Зокрема це і системи «Електронна черга», «Онлайн-запис на прийом», «Електронна заява та декларація» тощо. Також запоріжці мають змогу отримати інформацію у кол-центрі управління соціального захисту. Система звична - автовідповідач, який дасть відповіді на найпопулярніші запитання. Також за необхідності є можливість отримати фахову консультацію за цим телефоном, не відвідуючи районне управління соцзахисту, - зазначив  Анатолій Пустоваров.

У районних управліннях розробляють та тестують новий програмний комплекс «Автоматизована система обробки звернень». Він покликаний посилити контроль за станом обробки звернень громадян та вести облік та аналіз питань.

Нагадаємо, з 1 жовтня монетизовано пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Кошти виплачуються в грошовій безготівковій формі. Їх перерахують на особові рахунки організацій-надавачів житлово-комунальних послуг в розрізі кожного пільговика. Запоріжцям, які бажають отримувати пільги в готівковій формі, необхідно до 15 жовтня звернутися до управління соціального захисту населення за місцем перебування на обліку та подати відповідну заяву.