У Запоріжжі триває боротьба зі стихійною торгівлею біля цирку

02.12.2019 14:15

Минулих вихідних відбувся черговий рейд проти стихійної торгівлі у центрі міста. До інформаційно-роз’яснювальної роботи з її учасниками на площі біля цирку приєдналися правоохоронці, представники Вознесенівської райадміністрації, департаменту надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва Запорізької міської ради, а також інспекції з благоустрою. Остання стосовно незаконних торговців склала адмінпротоколи.

Останнім часом активізувалася кількість скарг від мешканців багатоповерхівок, розташованих неподалік, відвідувачів спортклубу, цирку і Театру юного глядача. Стосуються вони здебільшого санітарного стану території, перегородженого проїзду і неможливості підвезення людей транспортом до закладів культури. Саме через це й були пожвавлені перевірки цього ярмарку.

- Людям постійно пропонується альтернатива – перейти на будь-який комунальний ринок і не тільки на Критий, бо ми розуміємо, що дехто приїздить з районів області. Скрізь ціна єдина – це 7,10 грн за погонний метр торгової площі, середня вартість однієї торгової точки складає близько 15 грн. Також на комунальних ринках діє сертифікована лабораторія Держпродспоживслужби, яка бере зразки м’ясо-молочної і плодово-овочевої продукції на аналіз. Тож її вживання є абсолютно безпечним, - зазначив начальник інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Питання безпечності та якості харчових продуктів – одне з найважливіших. Багато звернень нині надходить до інспекції з благоустрою та міськвиконкому від Держпродспоживслужби стосовно зафіксованих у Запоріжжі випадків ботулізму. Новий стався минулого тижня після вживання потерпілим риби. Крім того, спалахи багатьох інфекційних захворювань спостерігаються у Запорізькій області та в Україні в цілому.

За підсумками рейду інспекція з благоустрою склала 4 адмінпротоколи згідно зі статтею 152 КУпАП – порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів. Загрожує така діяльність стягненням штрафу від 340 до 1360 грн для фізичних осіб та від 850 до 1700 грн - юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців. Почали з торговців, які пропонують не сільськогосподарську продукцію, тобто – не вирощену на присадибних ділянках, чи привезену з приватних фермерських господарств.

Нагадаємо, 23 листопада представники Вознесенівської районної адміністрації разом з інспекцією з благоустрою, іншими профільними департаментами і правоохоронціями так само вийшли на спільний рейд. Інформаційно-роз’яснювальна робота триватиме й надалі, адже з 13 листопада торгівля на площі біля цирку заборонена офіційно.