Міська комісія розглянула питання діяльності ярмарку біля цирку

08.01.2020 17:10

Сьогодні, 8 січня, в Запорізькому міськвиконкомі під головуванням радника міського голови Валерія Еделєва відбулося засідання комісії по боротьбі зі стихійною торгівлею біля цирку. До зустрічі також приєдналися депутати міськради, представники комісії з питань торгівлі, департаменту надання адмінпослуг та розвитку підприємництва, управління внутрішньої політики міськради, а також ініціативної групи торговців. Разом обговорили ситуацію навколо ярмарку в центрі міста.

У ході останньої минулорічної 46-ї сесії міськради, яка пройшла 18 грудня, міський голова Володимир Буряк дав доручення профільній депутатській комісії з питань торгівлі, разом з департаментом надання адміністративних послуг та розвитку підприємництва міської ради, внести пропозиції щодо вирішення цього питання. А також спрямувати листа правоохоронним органам, аби вони надали правову оцінку цій торгівлі. 

- За словами юристів, торгівля біля цирку є незаконною з цілої низки причин. По-перше, підставою має бути відсутність легалізованого ринку в безпосередній близькості, але ж він функціонує на відстані 500 метрів. По-друге, санітарний контроль, наявність санепідемстанції, яка перевірятиме якість продукції. Також належні гігієнічні умови – зокрема місце для миття рук, що теж відсутнє, як і документи, що обумовлюють наявність цього ярмарку в центрі міста, - зазначив радник міського голови Валерій Еделєв.

Незаконність торгівлі доводять й правоохоронці та представники Держпродспоживслужби. Останні додають: для транспортування, обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів обов’язковим є здійснення санітарно-ветеринарного контролю та проведення відповідних лабораторних досліджень.

Крім того, не втрачає актуальності питання прибирання території від сміття, адже функціонує ярмарок раз на тиждень по суботах. Люди також скаржаться на перегороджений проїзд по вулиці Незалежної України та неможливість під’їздів до цирку і Театру молоді, розташованих неподалік.

У ході засідання комісії виник варіант перенесення цієї торгівлі.

- Серед пропозицій – площа Профспілок, або ж каскад фонтанів «Веселка». Є наміри розробити єдині вимоги та правила функціонування цього ярмарку з єдиною стилістикою наметів, біотуалетами, сміттєвими контейнерами та організацією патрулів правоохоронців, - розповів голова депутатської комісії з питань торгівлі Запорізької міської ради Олег Афанасьєв.

Учасники засідання дійшли згоди влаштувати найближчої суботи виїзну нараду біля цирку за участю членів комісії. А вже наступного тижня провести зустріч з представниками інспекції з благоустрою та Держпродспоживслужби задля обміркування подальшої роботи.