Міська влада Запоріжжя фінансово підтримує ОСББ

17.01.2020 14:42

На умовах співфінансування місто допомагає виконувати капітальні ремонти об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків – їх у Запоріжжі більше 1000. Таку можливість мають і 126 житлово-будівельних кооперативів. Один з успішних досвідів – ОСББ «Зелений двір 7а» за адресою вул. Леоніда Жаботинського, 7а, що у Вознесенівському районі. За два роки співпраці місцеві мешканці спромоглися виконати заміну інженерних мереж та полагодити покрівлю.

У Запоріжжі з 2018 року успішно реалізується Програма співфінансування капітальних ремонтів ОСББ та житлових будинків міста загалом. Під капітальним ремонтом слід розуміти комплекс робіт, а саме – заміну комунікацій, полагодження покрівлі і вимощення з цоколем навколо будівлі. Останнє дозволяє завадити підтопленню і, як наслідок – руйнуванню фундаменту самої споруди.

Як розповіла начальниця відділу по роботі з ОСББ департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради Яна Калініна, частка співфінансування у кожному окремому випадку вираховується індивідуально і залежить від кількості під’їздів у будинку та його загальної площі. Якщо мова йде про ремонт покрівлі, значення має й кількість поверхів - 15% «скидаються» і оплачують мешканці, а 85% грошей додає місто. Заміна вимощення здійснюється на умовах 40% на 60%, інженерних мереж – від 10% до 30%, решта суми відповідно спрямовується з місцевого бюджету.

Успішним досвідом такої співпраці поділився голова ОСББ «Зелений двір 7а» Андрій Герасимов. У 2019 році місцевим жителям вдалося замінити покрівлю. Роком раніше - відремонтувати мережі холодного і гарячого водопостачання, а також каналізації і повністю позбутися проблеми затоплень у підвалах.

- Ми взагалі б не мали такої можливості, якби місто нам не надало суттєву допомогу – фінансування 90% вартості проєкту з заміни мереж. З цією метою ми підвищили суму внесків на капітальні ремонти до 7 грн за квадратних метр і задум вдалося втілити у життя, - розповів голова ОСББ «Зелений двір 7а» Андрій Герасимов.

Заходи з проведення капітальних ремонтів триватимуть й у 2020 році, на це у міському бюджеті передбачені більше 40 млн грн.

Охочим взяти участь у програмі слід ознайомитися з рішенням Запорізької міської ради № 28 від 18.12.2019 року, ухваленим у ході останньої минулорічної сесії, та зібрати необхідний перелік документів. Заявки прийматимуться з 10 по 28 лютого. За більш детальною інформацією звертатися до відділу по роботі з ОСББ департаменту з управління ЖКГ Запорізької міської ради.

Нагадаємо, на початку січня реалізацію програми співфінансування капітальних ремонтів з керівниками запорізьких ОСББ у ході зустрічі обговорив міський голова.