Запоріжцям розповіли про механізми перерахунку оплати за опалення та гарячу воду

21.01.2020 18:00

На традиційній пресконференції з актуальних питань життєдіяльності міста генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек поспілкувався з журналістами з приводу тарифів і перерахунку за тепло та гарячу воду.

На початку заходу Олександр Грек розповів, що новий рік для концерну почався з великої кількості змін у законодавстві. Перш за все з’явилась нова постанова Кабінету Міністрів про те, що підприємства теплопостачання можуть здійснити споживачам перерахунок оплати, якщо фактична ціна на газ відрізняється від закладеної в тарифі на рік.

- За дорученням міського голови Володимира Буряка ми використали цей механізм та здійснили перерахунок споживачам. За грудень економія для містян склала 24,5% від передбаченого на рік тарифу , - розповів Олександр Грек.

Суму перерахунку було відображено окремою графою в платіжці. Генеральний директор концерну розповів, що суми не такі, яких очікували запоріжці, помилково порівнюючи їх з квитанціями за листопад та минулорічними цінами. Адже на вартість опалення, окрім ціни на газ, суттєво впливає середньодобова температура повітря. Чим вона нижча, тим відповідно більше гігакалорій витрачається на опалювання. У листопаді було тепліше та днів було менше, тож, відповідно й вартість опалення була нижчою.

Перерахунок за тепло в подальшому буде здійснюватися помісячно, залежно від ціни на газ. На січень вона відома - 5 500 гривень за тисячу кубічних метрів, порівняно з 6 200 гривень, які закладені в тариф. Відповідно у січні запоріжці також сплачуватимуть менше. Зважаючи на різницю вартості газу та середньодобову температуру повітря прогнозований перерахунок складе 9%.

Також Олександр Грек зауважив, що з 17 січня був прийнятий та набув чинності новий тариф на теплову енергію. Його розрахувала та затвердила Національна комісія. Він буде діяти для споживачів, які купують теплову енергію,та для мешканців, які укладуть договори згідно з новим законом про ЖКГ. Нові договори орієнтовно почнуть діяти з 1 травня, однак тариф вже узгоджений.

Крім того, Олександр Грек відповів на питання журналістів стосовно так званих «перетопів» у будинках та розповів, як на вартість опалення впливають стан будинку та енергозберігаючі заходи. Журналісти цікавились перерахунками, які запоріжцям мали зробити у зв’язку з відсутністю опалення. Ті адреси, де тепла не було через аварії на тепломережах - отримали перерахунок від концерну. У інших випадках перерахунок здійснили керуючі компанії.