У Запоріжжі презентували інтерактивну мапу пам’яток архітектури місцевого значення

31.01.2020 18:15

Мапу презентували під час засідання круглого столу з питань впровадження «Коду міста», який відбувся сьогодні в ПК «Орбіта». Її створили, щоб поінформувати і громадськість, і підприємців щодо існуючих у місті історичних ареалів та пам’яток архітектури і містобудування, вносити зміни до вигляду яких можна лише так, щоб не спотворювати історичного вигляду.

Мапу можна знайти на офіційному порталі запорізької міської влади за посиланням. Крім того, там також розміщений інформаційний довідник щодо вигляду та правил розміщення зовнішніх вивісок та інформаційних табличок.

- Першим етапом була розробка Коду міста, який регламентує єдиний зовнішній вигляд архітектурного середовища Запоріжжя. Однак, коли ми підійшли до наступного етапу, який передбачав його впровадження, стикнулися з реальним життям. Це стосується як об’єктів підприємницької діяльності, так і змін, які вносять у фасади будівель мешканці будинків. Особливо, якщо вони знаходяться на центральних вулицях в історичному ареалі. Для того, щоб не виникало питань чому виписуються штрафи та не надаються дозволи на зміни фасадів пам’яток архітектури, і були розроблені ці допоміжні матеріали, - зазначив заступник директора департаменту архітектури та містобудування Запорізької міської ради Павло Назаренко.

На мапі можна побачити межі історичних ареалів та будівлі, які є затвердженими пам’ятками архітектури. Вона працює в тестовому режимі та буде доповнюватись.

- Ці сервіси створювались в передусім для того, щоб налагодити взаєморозуміння між підприємцями та тими, хто регулює в першу чергу розміщення вивісок на об’єктах культурної спадщини в історичних ареалах. Зокрема інформаційний довідник доступною мовою з ілюстративними прикладами роз’яснює ті норми законодавства стосовно пам’яток архітектури, які підприємці або не хочуть враховувати, або просто не знають про них, - розповів головний художник міста Артем Єременко.

Начальник інспекції з благоустрою Віталій Лисенко зауважив, що від містян надходить дуже багато скарг на те, як виглядають пам’ятки архітектури та об’єкти культурної спадщини - спотворені вивісками та неприродніми кольорами фасаду. Інспекція активно займається цими питаннями, і є суттєві досягнення. Однак є законодавчі нормативи, які регламентують ці питання, і повинен пройти відповідний проміжок часу, щоб врегулювати ці питання. Крім того, більш ефективним методом було б збільшення штрафних санкцій для тих, хто спотворює вигляд історичних будівель. Наразі штраф складає від 340 до 1700 грн.

Віталій Лисенко зазначив, що за ініціативи міського голови Володимира Буряка до депутатів Верховної Ради було направлене звернення з пропозицією переглянути розміри штрафів, і вже є результат. До Верховної Ради подано законопроєкт, який передбачає збільшення штрафів від 3 до 17 тисяч гривень.