У Запоріжжі обговорили питання заборгованості з заробітної плати

19.02.2020 15:54

В міській раді відбулося засідання міської комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

Під час засідання міської комісії розглянуті питання погашення заборгованості із заробітної плати, ЄСВ, платежів до Пенсійного фонду на підприємствах державної форми власності, виконання підприємствами затверджених графіків погашення заборгованості, стану погашення заборгованості та своєчасної виплати поточної заробітної плати працівникам підприємств комунальної форми власності (обласного, міського та районного підпорядкування), та бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів.

Представник ТОВ «Титано-магнієвий комбінат» Юрій Романіченко поінформував комісію, що станом на 1 січня заборгованість підприємства до Пенсійного фонду України складає 18,23 млн. грн. Основними причинами виникнення заборгованості є дефіцит постачання електроенергії та, як наслідок, зменшення обсягів виробництва. Наразі, керівництвом підприємства ведуться перемовини з ПАТ «Запоріжжяобленерго» стосовно складання податкових накладних за постачання електроенергії. Окрім цього, керівництво ТОВ «Титано-магнієвий комбінат» тісно співпрацює з ПФУ щодо погашення зазначеної заборгованості, та сподівається, що у 2 кварталі 2020 року розпочнеться виплата накопичених боргів.

Представник ПАТ АК «Південтрансенерго» Руслан Шуклін повідомив, що на початок січня заборгованість з обов’язкових платежів до ПФУ складає 190 тис. грн. Руслан Шуклін запевнив, що за рахунок укладання нових контрактів, починаючи з 2 кварталу 2020 року, підприємство планує погашення заборгованості до ПФУ.

Також, звітували запрошені представники Пенсійного фонду України та Державної податкової служби у Запорізькій області.

За інформацією представника ПФУ заборгованість з обов’язкових платежів за 2019 рік по Запоріжжю зросла на 44,9 млн.грн. і становить 260,5 млн.грн.

Найбільшими підприємствами-боржниками з обов’язкових платежів до ПФУ залишаються: ПАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» із сумою заборгованості - 118,8 млн.грн., ЗДП «Кремнійполімер» із сумою заборгованості - 67,5 млн. грн. та ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» із сумою заборгованості - 18,2 млн. грн.

За інформацією представників ГУ Державної податкової служби у Запорізькій області загальна сума заборгованості з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування по місту складає 354,66 млн.грн., в тому числі заборгованість по фізичних особах-підприємцях - 262,67 млн. грн.

Як розповіли в управлінні з питань праці Запорізької міської ради, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати по Запоріжжю, згідно статистичних даних станом на 1 січня складала 83,98 млн. грн. Заборгованість мають 18 підприємств. Найбільше боргів мають: ЗДП «Кремнійполімер» із сумою заборгованості 15,09 млн. грн.; ЗДП «Радіоприлад» із сумою заборгованості 10,91 млн. грн.; ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» із сумою заборгованості 30,09 млн. грн.; ЗВО «Класичний приватний університет» – сума заборгованості складає 11,41 млн. грн.

Завдяки вжитим спільним заходам, протягом 2019 року підприємства, які за даними органів державної статистики на 1 січня 2019 року були в переліку боржників, виплатили 96 млн. грн. простроченої заборгованої заробітної плати.