У Запоріжжі відбулась нарада з питань організації харчування у школах та дитячих садках міста

03.03.2020 17:22

3 березня у приміщенні департаменту освіти і науки Запорізької міської ради відбулась нарада з питань організації харчування у навчальних закладах міста. На зустріч були запрошені керівники районних територіальних відділів освіти, представники депутатського корпусу та постачальники продуктів.

На початку наради директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук повідомив присутніх про доручення міського голови Володимира Буряка щодо здійснення повноцінного контролю організації харчування у місцевих закладах освіти. Зокрема нагадав про вимогу проаналізувати ціноутворення та максимально знизити вартість продуктів не на шкоду якості, а також про доручення щодо створення комітетів громадського контролю дитячого харчування, куди зможуть увійти батьки, депутати, громадські діячі тощо.

Керівники територіальних відділів освіти відзвітували про результати останніх проведених перевірок, під час яких було здійснено контроль усього процесу харчування – від моменту отримання продуктів до їх потрапляння на стіл. Суттєвих порушень виявлено не було. На висновки лабораторних досліджень ще чекають.

- У поточному році глобальних порушень не було зафіксовано, а отже не застосовувались і штрафні санкції. У разі порушення зобов’язань – постачальник має бути притягненим до фінансової відповідальності, а також буде зобов’язаний замінити продукти на ті, що відповідають вимогам. Якщо порушення матимуть системний характер – договір з таким постачальником буде розірваний, – розповів начальник відділу юридично-договірної роботи департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Олександр Заіка.

Окрема увага під час наради була приділена питанню закупівлі вершкового масла. У ЗМІ поширилась інформація з приводу того, що для Запоріжжя ціни на цей продукт були дорожчими, ніж, наприклад, для бердянських закладів. Ситуація була роз’яснена безпосередньо постачальником вказаного товару, представником Вільнянського молокозаводу.

- У Бердянську ми обслуговуємо 15 дитсадків, у Запоріжжі – близько 25. Різниця зумовлена саме витратами на обслуговування – якщо, наприклад, у Бердянськ їде одна машина з товарами, то по Запоріжжю – курсують кілька. Звідси додаткові витрати на транспорт, зарплатню працівників, до того ж у вашому місті працює наш склад – на його утримання також необхідні кошти, - зазначив начальник відділу продажів ТОВ «Вільнянський молокозавод» Кирило Попов.

- На сьогодні усі цифри закупівель за дорученням міського голови приведені у відповідність до цифр, наданих облстатом. Окремо ще хочу роз’яснити ситуацію щодо закупівель кондитерських виробів. Ми не закуповуємо окремо якийсь продукт, ми беремо вироби в цілому. І, програючи в ціні на якомусь одному, ми виграємо в іншому. Якщо на тому ж самому «Суперконтіку» ми втрачали 2,5 тисячі гривень, то на цукровому печиві, яке проходило по тому ж договору, ми отримали 22 тисячі гривень в плюс. Наразі з постачальником цих кондитерських виробів ціни переглянуті і приведені до норми. Також чекаємо висновків Держаудитслужби, яка, впевнений, підтвердить, що порушень не було, - розповів директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук.

У підсумку зустрічі були надані доручення у найближчі строки утворити громадські комітети, забезпечити їм доступ до продуктів та місць, де їх обробляють, щотижня відсилати звіти на департамент стосовно проведених перевірок, а також публікувати результати усіх тендерів на закупівлю продуктів на офіційному сайті департаменту освіти і науки Запорізької міської ради.