У Запоріжжі обговорили готовність міських служб до виявлення коронавірусу

03.03.2020 18:00

У міській раді відбулась пресконференція, присвячена питанням запобігання занесенню та поширенню коронавірусу в Запоріжжі. Радник міського голови Валерій Еделєв розповів, яких заходів вживає міська влада, щоб виключити можливість появи та розповсюдження небезпечної хвороби.

Як зазначив Валерій Еделєв, нещодавно відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому обговорювалась ситуація в місті та були сформовані методи захисту Запоріжжя від потрапляння небезпечного вірусу.

Так, щоб попередити занесення інфекції, в головному міжнародному пропускному пункті - аеропорту «Запоріжжя» – посилено перевіряють усіх пасажирів. За дорученням міського голови Володимира Буряка там цілодобово працює санітарний пункт, співробітники якого забезпечені спеціальним обладнанням, масками, захисними костюмами та засобами дезінфекції.

- Коронавірус – особливо небезпечна інфекція, яка передається крапельним та контактним шляхом, як і грип, тому всі заходи базувались саме на цих фактах. У міжнародному аеропорту «Запоріжжя» виконані всі вимоги та рекомендації Кабінету міністрів - температурний скринінг пасажирів, анкетування та зовнішній огляд. Після засідання міської комісії подібна робота ведеться також і на залізничних вокзалах. Також ми розробили низку заходів на випадок, якщо інфекція все ж потрапить до Запоріжжя, – зазначив Валерій Еделєв.

За словами Валерія Еделєва, місто готове до будь-якого розвитку ситуації. Головною госпітальною базою визначено обласну клінічну інфекційну лікарню. Там вже підготовлені 40 ліжко-місць. Також за необхідності додаткові місця будуть розгорнуті на базі міських лікарень Запоріжжя.

Як зауважив начальник відокремленого підрозділу «Запорізький міський відділ державної установи «Запорізький обласний лабораторний центр» міністерства охорони здоров'я Володимир Хомутов, розроблений чіткий алгоритм дій.

- Коли громадяни перетинають кордон в аеропорту, там встановлений жорсткий контроль, проводиться термометрія прибулих. У випадку виявлення хворих з температурою більше 38 градусів та з анамнезом, що вони прибули з країн, де вже були зафіксовані випадки інфекції, їх оглядає черговий інфекціоніст, та за необхідності таких людей госпіталізують до інфекційної лікарні, - зазначив Володимир Хомутов.    

Окрім цього, в місті проводять профілактичні заходи. Зокрема готують пам’ятки, як не заразитися коронавірусом. Також розглядається можливість забезпечити засобами індивідуального захисту фахівців, які працюють з людьми - соціальних, адміністративних працівників тощо.

Також під час пресконференції журналісти ставили питання щодо ситуації на підприємстві «Кремнійполімер», роботи нового сервісу еМалятко, участі Запоріжжя в всеукраїнському марафоні «1 000 000 дерев в Україні за добу».

Стосовно ситуації на «Кремнійполімері» Валерій Еделєв зауважив, що на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій були визначені конкретні кроки щодо запобігання небезпечній ситуації. Однак поки що ці заходи не виконані в повній мірі. Міська рада постійно відслідковує  ситуацію, мобільна лабораторія моніторингу повітря проводить постійні заміри. У випадку необхідності на наступному тижні відбудеться чергове засідання міської комісії ТБНС, на якій розглянуть питання невиконання доручень.

Новий сервіс еМалятко, який вчора запустили у Запоріжжі, працює в тестовому режимі. За словами Валерія Еделєва, запорізьким батькам наразі доступні 8 адміністративних послуг. Молоді батьки можуть їх замовити безпосередньо в пологовому будинку. Фахівці ЦНАПів самостійно заповнюють анкети на отримання документів та віддають оформлений пакет молодим батькам при виписці.

Стосовно участі Запоріжжя у всеукраїнському флешмобі, радник міського голови розповів, що планується висадити близько 10 тисяч дерев. Вже визначені конкретні локації - в кожному районі по дві. Це місця, де за Генеральним планом міста мають бути саме зелені зони. Саджанці придбають з грудкою землі, щоб дерева краще прижилися. Також за ними будуть доглядати та поливати. Висадка запланована на 20 березня.