У Запоріжжі триває перевірка виконання карантинних заходів

17.03.2020 17:46

Відсьогодні, 17 березня, в Запоріжжі посилено карантин у зв’язку з поширенням коронавірусу. Комплекс обмежувальних медико-санітарних і адміністративних заходів нині єдиний дієвий засіб у боротьбі з недугою. З метою перевірки дотримання введеного режиму 10 оперативно-мобільних груп вирушили в райони міста, де влаштували рейд ринками, місцями стихійної торгівлі, у торгово-розважальних центрах і магазинах.

У Запоріжжі станом на сьогодні не зафіксовано жодного клінічно затвердженого випадку коронавірусу. Панікувати не слід, втім пересторога зайвою не буде.

Вчора, 16 березня, на засіданні міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій було вирішено посилити й ввести додаткові карантинні заходи. Зокрема припинити роботу торгово-розважальних центрів, закладів культури та відпочинку, а також кінотеатрів, музеїв, галерей, бібліотек, ресторанів, кафе та інших місць громадського харчування та дитячого дозвілля. Тимчасово призупинено й роботу магазинів, об’єктів торгівлі та ринків.

Винятком є продуктові, господарчі магазини, аптеки, банки й АЗС.

- Слід уникати місць великого скупчення людей та дезінфікувати приміщення. Першочергово це стосується великих продуктових магазинів і тих, які займаються реалізацією продукції господарського призначення - їх ми теж лишили у переліку. Робота решти об’єктів у період карантину є незаконною. Те ж стосується й послуг міських підприємств, котрі забезпечують життєдіяльність обласного центру. Їх роботу ми намагаємося відстрочити на 3-4 тижні. Де це неможливо зробити, вживаються заходи задля того, аби одночасно приміщення відвідували не більше 5-ти осіб, - розповів радник міського голови Валерій Еделєв.

Зазначимо, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про запобігання поширенню коронавірусу. Він передбачає штрафи і позбавлення волі в разі порушення правил карантину.

З метою перевірки й моніторингу ситуації в обласному центрі створено 10 оперативно-мобільних груп, у складі представників поліції, інспекції з благоустрою, відділу «Служби інспекторів з паркування» департаменту правового забезпечення, управління з питань праці та районних адміністрацій. Сьогодні вони вийшли на патрулювання. Кожна «озброєна» необхідним пакетом нормативних документів.

Одна з таких груп провела рейд у ТЦ «Україна», що в Вознесенівському районі. Зафіксували роботу кафе на другому поверсі, де одночасно перебували з десяток осіб. Як повідомила керуюча закладом – це ранкова нарада з працівниками. Відвідувачів у залі не було. Загалом кафе зачинене, продукцію тут пропонують тільки на виніс.

Працювала й точка продажу періодики. З місцевою продавчинею була проведена бесіда.

- Сьогодні обмежилися роз’яснювальною роботою. Такі рейди влаштовуватимемо щодень, до закінчення карантину. До порушників будуть застосовані покарання. Так, за недотримання встановлених правил передбачений штраф до 1700 грн, а також арешт строком до 6 місяців і обмеження волі - до 3 років, - зазначив головний спеціаліст інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Геннадій Семешко.

Також нагадаємо, в бюджеті Запоріжжя для боротьби з коронавірусом передбачені 100 млн грн.  Кошти будуть спрямовані на недопущення його розповсюдження та надання в разі потреби допомоги хворим.