У Запоріжжі проаналізували роботу з підприємствами-боржниками

23.03.2020 12:50

У Запоріжжі триває робота з контролю зменшення заборгованості з заробітної плати, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати на підприємствах міста.

Представники підприємств-боржників надали письмові пояснення про стан погашення заборгованостей. Так, в.о. директора ДП «ЗНДПІ Землеустрою» Антоніна Сендецька у листі пояснила, що погашення заборгованості з заробітної плати на підприємстві відбувається за рахунок реалізації програми з підготовки земельних аукціонів з продажу права оренди на земельні ділянки у Запорізькій області з урахуванням вимог земельного законодавства.

Керівник ДП «Запорізький облавтодор» Андрій Коцур також письмово повідомив, що станом на 10 березня заборгованість з виплати заробітної плати погашена у повному обсязі.

Голови районних комісій з питань погашення заборгованості з заробітної плати (грошового забезпечення) та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати продовжують працювати з підприємствами-боржниками. Найближчим часом планується укладання графіків погашення заборгованості щодо таких підприємств боржників: ДП «ЗНДПІ Землеустрою», Класичний приватний університет та ЗДП «Радіоприлад».

За інформацією Пенсійного фонду України в Запорізькій області та за результатами проведення моніторингу показників Реєстру застрахованих осіб, за грудень 2019 року по Запоріжжю кількість осіб, які отримували заробітну плату менше мінімальної, за умови відпрацювання повного робочого місяця за основним місцем роботи, склала 1,7 тис. В порівнянні з відповідним місяцем 2018 року цей показник зменшився на 25%.

В той же час зросла чисельність працюючих на умовах неповної зайнятості. В порівнянні з січнем 2019 року їх кількість зросла на 6,3 тис. осіб та на січень 2020 року склала 28,3 тис. осіб. Більше третини з них - працівники бюджетної сфери.

Щодо кількості людей, які виконували роботи за угодами цивільно-правового характеру, то в порівнянні з січнем 2019 року їх кількість зменшилась більш ніж на тисячу осіб, та у січні 2020 року становила 2,6 тис.

За інформацією Вознесенівського управління ДПС за підсумками 4 кварталу 2019 року, виявлено 1432 суб’єкта господарської діяльності, які нараховували заробітну плату найманим працівникам у розмірі менше законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати.

Як повідомили в управлінні з питань праці Запорізької міської ради, протягом січня-лютого 2020 року інспекторами праці проведені 30 інспекційних відвідувань, з яких 10 - з питань дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці та 20 - з питань оформлення трудових відносин. Крім того, проведені 32 спільні заходи з головним управлінням Держпраці у Запорізькій області.