У Запоріжжі прийомних батьків заохочують створювати великі родини

03.04.2020 12:51

На сьогодні на обліку в службі (управлінні) у справах дітей Запорізької міської ради перебувають 105 дітей-сиріт. Основна увага приділяється тому, щоб влаштувати таких запоріжців у сімейні форми виховання - дитячі будинки сімейного типу та прийомні родини.

Для цього міська влада надає всіляку підтримку тим містянам, які виявили бажання подарувати сиротам родинне тепло. Зокрема функціонує міська програма «Діти Запоріжжя», в рамках якої прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу отримують матеріальну допомогу:

  • надання щомісячної адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в дитячих будинках сімейного типу - максимальна виплата 5 тис. грн з урахуванням виховання 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування в сім'ї; це часткове відшкодування комунальних послуг;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореному дитячому будинку сімейного типу (від 5 до 10 дітей) – 50 тис. грн;
  • надання одноразової адресної допомоги новоствореній прийомній сім’ї (від 2-х до 4-х дітей – 20 тис. грн;
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну дитину-сироту, дитину, позбавлену батьківського піклування, яка виховується в прийомних сім’ях з розрахунку 5 тис. грн на 1 дитину-сироту, позбавлену батьківського піклування;
  • надання одноразової адресної допомоги на кожну нововлаштовану дитину в прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу – 5 тис. грн.

На сьогодні в місті продовжують функціонувати дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 58 дітей, та прийомні сім’ї, в яких виховується 33 дитини-сироти, позбавлених батьківського піклування.

Нещодавно з’явився ще один дитячий будинок сімейного типу. Родина Олексія Миколайовича та Наталії Олександрівни, які вже виховали 3 дітей-сиріт, виявили бажання створити на базі своєї прийомної родини дитячий будинок сімейного типу. На обліку служби у справах дітей міської ради є великі родинні групи дітей, які повинні бути влаштовані в одну родину. Одна з таких груп складається з 6 дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 5 до 16 років. Саме їх і забрали в свою родину батьки-вихователі після спілкування.

Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу було прийняте на засіданні виконавчого комітету міської ради. Родина отримала від міської влади службове житло, яке, відповідно до міської програми «Діти Запоріжжя», було облаштоване усіма необхідними меблями, побутовою технікою та іншими предметами тривалого вжитку.

Крім того, ще двоє дівчаток-сестер були влаштовані до дитячого будинку сімейного типу, який переїхав до Запоріжжя з зони проведення антитерористичної операції у 2015 році. Наразі в цій родині виховується 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Запоріжцям, які мріють мати велику родину та бажають подарувати своє тепло і любов дітям, які залишились без батьків, необхідно звернутись до служби (управління) у справах дітей міської ради за тел. 236-30-35, 236-31-31.