Житлова субсидія з 1 травня 2020 року: відповіді на найпопулярніші питання запоріжців

13.04.2020 13:11

Управління соціального захисту населення Запорізької міської ради підготувало відповіді на найпоширеніші питання стосовно нарахування житлових субсидій під час карантину.

Чи не припиниться надання субсидії на період карантину?

Заборонено на період карантину припинення надання житлової субсидії крім обставин, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема: у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення; у разі смерті одинокої особи.

Як буде призначатися субсидія з 1 травня 2020 року?

Усім домогосподарствам, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді 2019-2020рр., призначення субсидії на наступний період проводитиметься без звернень громадян.

Навіть домогосподарствам, яким субсидія раніше була призначена за рішенням комісії, не потрібно звертатись до управлінь соціального захисту населення з заявою.

Як буде призначатися субсидія з 1 травня 2020 року тим, хто звертається вперше?

Заява та декларація може бути направлена на адресу управління поштою або в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Як можуть отримати субсидію ті, хто втратили роботу в період карантину?

Громадянам, які втратили роботу в період карантину відповідно до п.1 ч.1 ст.40 КЗпПУ, і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні, житлова субсидія призначатиметься на підставі заяви про призначення житлової субсидії та інформації центру зайнятості про їх перебування на обліку.

При цьому в розрахунку субсидії враховуватиметься розмір призначеної допомоги по безробіттю без урахування сум отриманої зарплати.

Чи буде з 1 травня 2020 року при розрахунку житлової субсидії застосований збільшений базовий відсоток плати за житлово-комунальні послуги 20% замість15%?

Збільшення базового відсотка плати за житлово-комунальні послуги проводитиметься з 1-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому буде відмінено карантин (замість 1 травня 2020 року).

Які соціальні нормативи будуть застосовуватися при наданні житлової субсидії з 1 травня 2020 року?

На період карантину розрахунок житлової субсидії проводитиметься з урахуванням збільшених на 50 відсотків соціальних нормативів, в межах яких надається субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, а саме для гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, газопостачання на приготування їжі і підігрів води, електропостачання, незалежно від кількості днів карантину на місяць.

Оскільки управліннями вже нараховано субсидії за березень 2020 року, відповідний перерахунок за збільшеними соціальними нормативами буде проведено додатково.