Ветерани Другої світової війни отримують всебічну соціальну підтримку

06.05.2020 16:20

У Запоріжжі мешкають майже 5 тисяч ветеранів Другої світової війни. Серед них 306 осіб з інвалідністю внаслідок війни; 456 учасників бойових дій; 4435 – учасників війни. Також в місті проживають 3613 сімей загиблих та майже 50 тисяч дітей війни.

Ветерани Другої світової війни завжди знаходяться під особливою увагою міської влади Запоріжжя. На додаток до державних програм, у місті розроблена та реалізується міська комплексна програма соціального захисту населення, в рамках якої передбачена низка заходів, спрямованих на підтримку ветеранів Другої світової війни.

Так, згідно з державними програмами, ветерани мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Для осіб з інвалідністю внаслідок війни вона складає 100% в межах соціальних норм, учасники бойових дій отримують пільги у розмірі 75%, учасники війни – 50% в межах соціальних норм.

Одним із напрямків державної підтримки ветеранів є виплата одноразової допомоги до 9 травня. У 2020 році в місті таку допомогу отримали більше 17 тисяч ветеранів війни на суму майже 22 млн грн.

Крім того, ветерани мають право на отримання засобів реабілітації. У 2019 році 36 ветеранів отримали засоби реабілітації, 5 осіб з інвалідністю були забезпечені інвалідними візками.

Важливим напрямком соціального захисту ветеранів є оздоровлення. З 2016 року надання пільги на оздоровлення взяв на себе бюджет Запоріжжя. Порядок оздоровлення за рахунок міського бюджету передбачає, що ветерани самі обирають санаторій, в якому вони хочуть оздоровитися. У 2019 році оздоровлено 403 ветерана війни, в тому числі за кошти бюджету міста 366 ветеранів на суму 2,9 млн грн. Крім цього, минулого року 57 ветеранів отримали компенсацію за невикористану санаторно–курортну путівку на суму 27,5 тисячі грн. У 2020 році для оздоровлення ветеранів у бюджеті міста передбачено 3,4 млн грн. З початку цього року до введення карантину за рахунок різних джерел бюджетного фінансування оздоровлено 13 ветеранів війни.

В рамках міської комплексної програми соціального захисту населення, яка фінансується з бюджету міста, до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні надається одноразова адресна цільова допомога у розмірі 1000 грн учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок Другої світової війни. Цього року таку допомогу отримали 762 ветерани Другої світової війни (з них 306 осіб з інвалідністю та 456 учасників бойових дій).

Також щороку виплачується цільова допомога ветеранам-визволителям міста Запоріжжя. Виплата здійснюється до Дня Перемоги і Дня визволення міста Запоріжжя. Загалом розмір допомоги складає 3600 грн. На сьогодні цю допомогу отримали 10 ветеранів-визволителів.

Крім цього, в бюджеті міста передбачені кошти для надання матеріальної допомоги на проведення капітального ремонту житла. Минулого року 11 ветеранів скористалися правом на таку пільгу. Матеріальна допомога на проведення ремонтів надана на суму 440,9 тис. грн.

У 2020 році матеріальну допомогу на ремонт власного житла отримали 10 ветеранів на суму 430,1 тис. грн.