Які карантинні обмеження послаблюють у Запоріжжі з 1 червня

29.05.2020 16:55

З 1 червня в країні починається черговий етап пом’якшення карантинних обмежень. Регіональна та міська комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердили низку послаблень карантину, які будуть реалізовані в Запоріжжі та області в перший день літа.

Як розповів радник міського голови Валерій Еделєв, на сьогоднішньому засіданні міської комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій була затверджена низка послаблень, які дозволяють вести фінансову, господарську та громадську діяльність мешканцям Запоріжжя. Перш за все дозволяється працювати усім закладам фізичної культури - це спортивні зали, фітнес-центри, басейни, різноманітні спортивні заклади. Однак головною умовою їх роботи залишається дотримання усіх санітарних норм - соціальна дистанція між відвідувачами, не більше 1 людини на 10 кв. м, обов’язкова наявність засобів індивідуального захисту, дезінфекція усіх поверхонь тощо.

Продовжують працювати заклади дошкільної освіти. На сьогодні дитячі садки Запоріжжя вже відвідують близько 4 тисяч дітей. Крім того, департаменту освіти і науки Запорізької міської ради надано дозвіл розпочати прийом документів до шкіл, проводити співбесіди з учнями та інші заходи з підготовки до наступного навчального року. Також з 1 червня почнуть приймати відвідувачів інклюзивні центри, різноманітні курси підготовки тощо.

- Цього року, у зв’язку з тим, що можливості для подорожей будуть досить обмежені, велике навантаження буде на міські пляжі. Вони вже готові приймати відвідувачів, зараз відбувається перевірка пляжів фахівцями Держпродспоживслужби відповідно до законодавства. Після цього, згідно з постановами та рекомендаціями головного санітарного лікаря, ми будемо забезпечувати там можливість безпечного перебування мешканців міста. Це не стосується «диких пляжів». Запоріжці, які будуть відпочивати там, повинні бути готові до перевірок щодо дотримання необхідних санітарних норм, - наголосив Валерій Еделєв.

Також будуть розширені пасажирські перевезення. Розпочнуть курсувати залізничний транспорт та міжобласні автобуси. Крім того, з 1 червня розпочнуть надавати адміністративні послуги підприємцям міські філії ЦНАПу. Послуги надаватимуться за умови попереднього запису.

Радник міського голови підкреслив, що епідеміологічна ситуація в місті стабільна. Кількість хворих не перевищує кількості тих, хто одужав, місто знаходиться на так званому «плато». Є передумови для того, що найближчим часом, за умови дотримання усіх санітарних норм, рівень захворюваності буде лише знижуватися. Також Валерій Еделєв звернувся до містян із закликом подбати про захист свого здоров’я та користуватись засобами індивідуального захисту, дотримуватись дистанції, слідкувати за особистою гігієною та самопочуттям близьких старшого віку.