Медики розповіли, як запоріжцям захистити себе від теплового удару

03.07.2017 16:32

Медики нагадують запоріжцям про необхідність подбати про своє здоров'я в літній період.

У спеку, через нагрівання і розширення судин шкіри, погіршується кровопостачання головного мозку і серця. Виникає кисневе голодування, що призводить до прискорення серцебиття і дихання, головного болю, слабкості, нудоти, блювоти та, інколи до втрати свідомості.

Щоб уникнути перегріву організму, медики радять дотримуватися елементарних правил.

У спеку краще відмовитися від солодких напоїв на користь не газованої мінеральної води. Пити необхідно не менше 1,5-2-х літрів у день. Також лікарі радять гарячий зелений чай - висока температура напою змушує організм потіти. Випаровуючись з поверхні шкіри, волога забирає з собою частину тепла, і в результаті відбувається охолодження організму. У спекотні дні необхідно з обережністю приймати деякі лікарські препарати, які в такій ситуації можуть погіршити фізичний стан, викликати відчуття втоми і спровокувати тепловий удар. Вживання алкоголю також є фактором ризику, який може погіршити вплив тепла на організм.

Крім того, медики радять планувати прогулянки до 11 ранку або після 18 вечора, частіше тримати руки під проточною водою і обполіскувати обличчя. У літню пору краще носити одяг світлих тонів. Він відіб'є сонячні промені і подарує тілу комфорт. Захист організму від перегріву забезпечують тінь, темні сонцезахисні окуляри, одяг з натуральних тканин, широкополі капелюхи, панами, хустки, що повністю закривають голову від сонячних променів.

При використанні косметики, краще вибирати креми на водній основі, що відображають ультрафіолет, з фактором захисту 15 і вище, та які не перешкоджають диханню шкіри. Наносити їх необхідно на відкриті ділянки повторно кожні 2 години або після роботи, плавання, ігор або вправ на відкритому повітрі. Особливо слід дбати про дітей - вони повинні завжди залишатися в прохолодіі.

У разі появи симптомів перегріву необхідно перенести потерпілого в тінь, забезпечивши до нього доступ свіжого повітря, звільнити від одягу, що утрудняє дихання, напоїти водою (без газу), охолодити організм, обернувши мокрим рушником або побризкати водою. Якщо людина без свідомості - відразу перевірити дихання / пульс, і при їх відсутності зробити штучне дихання і викликати швидку допомогу.

У всіх випадках перегріву організму необхідно звернутися до лікаря.