У Запоріжжі підбили підсумки триденного тренінгу для бібліотекарів

06.07.2020 14:53

У Запоріжжі відбувся тренінг «Стратегічне управління бібліотекою» для бібліотекарів Запоріжжя, Донецької та Луганської областей. Протягом трьох днів з 2 по 4 липня фахівці міських читалень обмінювалися досвідом та дискутували з колегами з інших міст щодо місії сучасних бібліотек, сучасного підходу та інструментів стратегічного управління бібліотекою, і розробляли стратегії діяльності бібліотек з урахуванням потреб громади.

Ще в перший день зустрічі гості міста відвідали сучасні запорізькі бібліотеки. Нагадаємо, в рамках міської програми з відновлення бібліотек три міські читальні в різних районах міста набули сучасного вигляду. Ще в трьох - а це найбільші бібліотеки Заводського, Комунарського та Олександрівського районів - тривають ремонтні роботи. Крім того, оновлення наступних двох бібліотек заплановано на другу половину поточного року. Загалом за 5 років у Запоріжжі планують повністю оновити всі заклади.

- Я вітаю наших бібліотекарів з тим, що цей тренінг все ж відбувся, що ми були перші. Я бачила в очах усіх учасників заходу задоволення. Завжди приємно в гарному сенсі хизуватися своїми досягненнями, ми були першими, хто розпочав трансформацію системи. Так, у нас теж є проблеми, і вони такі ж, як і по всій країні. Проте ми не побоялися в цьому зізнатися, проговорити їх та знайти певні шляхи вирішення. Наша реформа бібліотечної галузі є великим кроком назустріч змінам, це бачення того, як будуть розвиватись наші бібліотекарі та система в цілому. Раніше бібліотекарі долали усі проблеми самі, проте це неправильно. За допомогою таких зустрічей, тренінгів з іншими містами ми зможемо достукатися до інших міст, буде прийнятий законопроєкт про бібліотечну систему, і система покроково буде трансформуватися, - зазначила Катерина Сімонова.

Як розповіла директорка Центральної бібліотеки для дорослого населення Ірина Лень, від успішної комунікації між всіма учасниками залежатиме успіх вибудови нової системи сучасних бібліотек.

- Бібліотека є одним із соціальних інститутів, який має великий вплив і важелі формування на свідомість окремих соціальних груп і громади в цілому. Ми все це обговорили на тренінгу поряд з вибудовою стратегії нових бібліотек. Відбулися контакти, гострі дискусії. На тренінгу ми дійшли спільного висновку, що успіх функціонування бібліотеки залежить від комунікації, від того, як будуть побудовані партнерські стосунки між адміністрацією бібліотек, громадськими активістами та органами місцевого самоврядування. І запорука успіху лише в спільній роботі  побудови нової системи сучасних бібліотек, - відзначила Ірина Лень.

Тренінг відбувся в рамках проєкту «Спроможні бібліотеки сприяють досягненню цілей сталого розвитку ООН до 2030 року», що реалізується ВГО "Українська бібліотечна асоціація» в партнерстві з департаментом культури та туризму Запорізької міської ради в межах Програми ООН з відновлення та розбудови миру.