Запоріжці зможуть опанувати нову професію

09.07.2020 16:12

У Запоріжжі почнуть готувати машиністів крану для металургійного виробництва. Навчатимуть на базі ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти». Цього року заклад виграв конкурс від Міністерства освіти і науки на відкриття навчального центру за спеціальністю «машиніст крану металургійного виробництва, слюсар-ремонтник». Це вдалося завдяки суттєвій підтримці міської влади Адже головною умовою для отримання ліцензії та відкриття центру була часткова участь у розмірі 30%. Місто підтримало ініціативу та погодилось виділити необхідну суму з бюджету.

Як розповів директор ДНЗ «Запорізький політехнічний центр професійно-технічної освіти» Володимир Полухін, ідея у закладі навчати машиністів крану знайшла підтримку та розуміння з боку міської влади.

- Міський голова Володимир Буряк, розуміючі важливість підготовки робочих кадрів для міських підприємств, підтримав нашу ідею створити такий центр. Зараз ми очікуємо надання субвенції з державного бюджету для того, щоб придбати новітнє обладнання. Підготовчі роботи ми вже виконуємо, - зазначив Володимир Полухін.

За словами директора політехнічного центру, «машиніст крану металургійного виробництва, слюсар-ремонтник» - гостродефіцитна для міських металургійних підприємств професія. За рік вони потребують більше 100 фахівців. Створення центру дозволить забезпечити металургійні підприємства фахівцями, молодь отримає робочі місця та можливість реалізуватися, не виїжджаючі за межі міста.

В закладі вже є спеціальний полігон. Там розташована кабіна крану, яка відповідає всім вимогам безпечної роботи, як і на підприємстві. Тут слухачі навчатимуться приймати-здавати зміну, отримувати ключ-бирку та безпосередньо переміщати вантажі.

- Створення навчально-практичного центру для машиністів крану, слюсарів-ремонтників включає в себе три блоки. Це слюсарна майстерня, де буде закуплене сучасне обладнання для виконання слюсарних робіт. Професійно-теоретична підготовка проходитиме в кабінеті спецтехнологій з використанням мультимедійної дошки, проектору та спеціального тренажеру, який дозволить учням віртуально в режимі 3D переміщувати вантаж. І вже на полігоні машиністів крану слухачі будуть відпрацьовувати практичні навички, - розповіла старший майстер Наталя Юхименко.

В кабінетах для слюсарної майстерні та спецтехнологій наразі тривають ремонтні роботи. Групу планують відкрити у листопаді-грудні. До навчання запрошують випускників 9-11 класів. Навчання триватиме 10-14 місяців. Також нову професію зможуть опанувати безробітні, які знаходяться на обліку в центрі зайнятості. Для них навчання триватиме до півроку. По завершенню вони отримають свідоцтво державного зразка та зможуть працевлаштуватися на металургійних підприємствах міста.