У Запоріжжі триває ліквідація наслідків негоди

14.07.2020 17:00

Комунальні служби міста оперативно реагують та долають наслідки негоди, котра вирувала вчора ввечері і наробила чимало лиха. Впродовж двох годин в обласному центрі випала місячна норма опадів. Шквальний вітер пошкодив електромережі, тож нині триває відновлення подачі електропостачання споживачам, а також розчищення зливостоків, прибирання обламаних гілок, лагодження світлофорів і навіть відновлення частини асфальтового покриття.

Всі головні проблемні питання, пов’язані з негодою, мають бути вирішені сьогодні до 20.00 – таке завдання у ході наради з керівниками профільних міських служб поставив міський голова Володимир Буряк.

- Це стосується не тільки освітлення, а й наведення ладу по місту - прибирання обламаних гілок дерев. Департаменту ЖКГ поставлене завдання: доти, поки кожна адреса спеціалістами не буде оглянута, додому не йти, за потреби працювати у цілодобовому режимі. Тож, о 20.00 ми робимо зріз, що вдалося зробити, а що ще попереду. Ми маємо впоратися й відреагувати на всі заявки, які надійшли до аварійних служб від мешканців міста, - наголосив заступник міського голови Володимир Волобуєв.

Починаючи з 2-ї години ночі всі аварійні бригади комунальних служб були задіяні у ліквідації наслідків негоди. Так, шквальний вітер з грозою повалив дерева. Зеленбудівці ще зранку активно попрацювали вздовж магістральних доріг – розчистили 5 локацій. Водночас кипить робота і на прибудинкових територіях, це вже зона відповідальності керуючих компаній.

Також дощовою водою розмило асфальтове покриття над колектором, що знаходиться на перетині проспектів Металургів та Соборного. Нині комунальники разом з підрядною організацією його відновлюють.

- Колектор знаходиться у робочому стані, кабельні канали теж. Ймовірно, велика кількість води підмила пісок, який був тут всипаний, і пішла просадка. Крім того, за попередньою інформацією, на місці пам’ятника, який знаходиться на іншому боці проспекту, колись була громадська вбиральня. Можливо, залишилися комунікації від неї і все ж сталося опускання грунту. Серйозної аварійної ситуації тут немає, - додав Володимир Волобуєв.

На цій ділянці дороги спостерігається пожвавлений транспортний рух з 16.00 до 19.00, коли роз’їжджаються у різних напрямках працівники підприємств. Ремонтні роботи на рух приватних перевізників та комунального транспорту не вплинули.

Також негода пошкодила світлофори. На ранок 34 світлофорні об’єкти були виведені з ладу, нині роботу 21 з них відновлено. Для 7 об’єктів мають бути закуплені запчастини, ще 5 будуть оглянуті до 20.00.

Також дощова вода засмітила систему зливостоків. Працівники КП «ЕЛУАШ» були задіяні у їх розчищенні.

- З 7-ї години ранку для розчищення були виведені бригади. Найпроблемніші ділянки – на вулиці Перемоги, на вул. Макаренка – це район Північного шосе, там взагалі не збудована система для зливу дощової води. У ході наради міський голова поставив завдання, щоб усі проблемні об’єкти були внесені до плану робіт на 2021 рік – там, де необхідно збудувати, або ж реконструювати ці зливостоки. Таких нині 4, стосовно 3-х з них вже виконані проєктні роботи, - зазначила заступниця директора департаменту інфраструктури та благоустрою Запорізької міської ради Марина Байло.