Запорізькі медики розповіли про особливості роботи в умовах боротьби з коронавірусом

10.08.2020 17:20

Запорізькі лікарні готові продовжувати боротьбу з вірусом COVID-19. Ще з початку карантину, запровадженого для призупинення поширення пандемії, місто спрямувало 100 млн гривень на придбання засобів індивідуального захисту, а також необхідної медичної техніки для лікування інфікованих осіб. Так, КНП «Міська лікарня № 6» повністю укомплектована всім необхідним і готова, у разі потреби, приймати таких пацієнтів.

Нагадаємо, Україну поділено на умовні кольорові зони за рівнем поширенням коронавірусу – чим він нижчий, тим холодніший відтінок. Так, місто Запоріжжя поки знаходиться у так званій «зеленій зоні». Статистика захворюваності є помірною, втім втрачати пильності не слід, адже через нехтування обмежувальними заходами ситуація може стрімко погіршитися. Станом на сьогодні, 10 серпня, в обласному центрі за весь період зафіксовано 643 випадки захворювання, з яких 14 летальні, 451 особа успішно пройшла курс лікування й одужала.

Аби тримати руку на пульсі, міський голова Володимир Буряк скликав на нараду головних лікарів закладів охорони здоров’я міста, які задіяні в боротьбі з коронавірусом. Доручив своєму профільному заступнику, департаменту охорони здоров’я та керівникам медичних закладів активізувати роз’яснювальну роботу, а також вжити всіх необхідних заходів, аби медики, які лікують коронавірусних хворих, були в безпеці, а хворі в повній мірі отримували необхідну допомогу.

Так, на передовій боротьби з вірусом COVID-19 опинилися медики КНП «Міська лікарня №6». Саме тут проводили попередній огляд і діагностику пацієнтів з підозрою на пневмонію. Приймали не тільки запоріжців, а й приїжджих з прилеглих районів - Новомиколаївського, Вільнянського та Запорізького. Всі вони мали характерні симптоми коронавірусної хвороби – підвищену температуру тіла і кашель. Діяли медики за чітким алгоритмом, проводили забір мазків із носоглотки для подальшої перевірки методом ПЛР-тестування. Якщо результат виявлявся позитивним – їх направляли для лікування до обласної інфекційної лікарні.

- Ми по суті працювали, як сортувальна база. Якщо ПЛР-тест виявлявся негативним пацієнта переводили до іншого відділення, де й продовжували лікувати пневмонію. Під цю сортувальну базу в нас були перепрофільовані відділення пульмонології, а також приймальне, яке працювало у режимі стаціонару інфекційної лікарні. Захист персоналу для нас був дуже актуальним – це засоби індивідуального захисту, а також дезінфекції. Нас вчасно підтримали у цьому плані – забезпечили всім необхідним. Запасів вистачає і донині, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня № 6» Ірина Віцина.

Загалом, за останні 4 місяці через приймальне відділення 6-ї міської лікарні пройшли 550 осіб, з них 350 пролікувалися у стаціонарі з виявленою пневмонією, ще 5 пацієнтів - перебували у реанімації через небезпечний вірус COVID-19.

Для ефективнішого стримування спалаху коронавірусу матеріально-технічну базу медзакладу підсилили новим устаткуванням. Так, від моменту запровадження карантину для 6-ї міської лікарні були придбані мобільний рентген-апарат, кисневі концентратори, монітори для слідкування за станом пацієнта, які контролюють рівень кисню та вуглекислого газу у крові, пульс, тиск, цю ж функцію виконують і два придбаних пульсоксиметра. Також закуплені два апарати ШВЛ, які мають невдовзі прибути.

- Ще у 2017 році для лікувального закладу були придбані 5 апаратів ШВЛ HAMILTON. Загалом у нас 11 апаратів ШВЛ, 6 з яких високого класу. Саме вони вважаються найефективнішими в умовах боротьби з коронавірусом та лікування гострої дихальної недостатності. Ще 3 апарати ШВЛ - середнього класу, вони теж годяться для лікування важких пневмоній. Щоб поповнити парк дихальної апаратури, придбали нещодавно ще 2 апарати ШВЛ високого класу, вони мають днями надійти. Загалом ми достатньо забезпечені таким обладнанням, - додала директорка КНП «Міська лікарня № 6» Ірина Віцина.