Запоріжжя впроваджує безконтактну систему оплати проїзду в муніципальному транспорті

17.08.2020 16:38

Запоріжжя приєднується до когорти українських міст, де розрахуватися за проїзд у муніципальному громадському транспорті можна у зручний та безпечний для пасажирів спосіб - банківськими картками, а також безконтактно за допомогою смартфону. Квиткове ноу-хау випробують у трамваї з новим дизайном місцевого виробництва. Саме зараз підрядники прокладають бортові мережі у кузові та приміряють валідатори.

Термінали для проведення фінансових операцій підрядники вже монтують в одному з трамваїв, який вирізняється новим дизайном. Нагадаємо, у серпні закінчилося збирання першого цьогоріч трамваю запорізького виробництва. Змінився не тільки зовнішній вигляд вагона, а й його наповнення – салон та кабіна водія. Комфорту пасажирам додасть і встановлена система електронної оплати проїзду. Розрахунки можна буде проводити за допомогою банківськоії картки, смартфону або спеціального мобільного пристрою.

- У цьому вагоні зосереджені всі наші новітні технології. Це абсолютно новий дизайн для наших трамваїв, тому було вирішено змонтувати перше обладнання саме тут. Паралельно процес охопить й інші види муніципального транспорту – автобуси та тролейбуси, тобто всю нашу техніку, яка працює на лініях і перевозить пасажирів, - розповів фінансовий директор КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов.

Щоб оплатити проїзд, пасажир повинен піднести картку до термінала-валідатора та дочекатись світлового і звукового сигналу. Таких планується встановити 3 – по одному на кожні двері. Тож, більше можна буде не передавати гроші на проїзд. Водій, у свою чергу, буде максимально розвантажений і більше не відволікатиметься від кермування, щоб видати всім решту. Функція контролю за придбанням та використанням квитків пасажирами лягає на плечі контролера.

- Водій у такому разі буде менш завантажений процедурою отримання оплати за проїзд. Нововведення орієнтоване на прогресивну частину населення, яка буде в електронному вигляді оплачувати проїзд карткою або телефоном, до того ж вся інформація стосовно оплати проїзду зберігатиметься у телефоні, - додав Вололимир Сухачов.

Впровадження безконтактної оплати дозволить поступово відійти від системи готівкового розрахунку. Втім, остання продовжить діяти. У перспективі передбачається впровадження так званого Е-квитка, а також спеціальних карток з чіпами для запоріжців пільгових категорій. Нині фахівці КП «Запоріжелектротранс» проводять перемовини з управлінням соціального захисту населення щодо практичної реалізації задуму.