Переселенці та трудові мігранти зможуть проголосувати на місцевих виборах в Запоріжжі

03.09.2020 14:00

Центральна виборча комісія прийняла новий порядок зміни виборчої адреси, який надає можливість голосувати на місцевих виборах 2020 року внутрішньо переміщеним особам, трудовим мігрантам тощо за місцем їх фактичного проживання.

Змінити виборчу адресу запоріжці можуть двома способами – в електронному на сайті Державного реєстру виборців та паперовому вигляді, подавши заяву до органу ведення реєстру за місцем фактичного проживання. Для зміни адреси необхідний лише паспорт або електронно-цифровий підпис (для електронної послуги).

- В зв’язку з прийняттям нового виборчого кодексу в законодавстві відбулись революційні зміни – жителі без місцевої реєстрації можуть голосувати на місцевих виборах. Ця процедура називається зміною виборчої адреси і її можна використати, коли фактично проживаєш в одному місті, а зареєстрований в іншому. Процедура нетривала та досить проста. Є обмеження в термінах. Для того, аби взяти участь в цьогорічних місцевих виборах, виборчу адресу можна змінити до 10 вересня, - розповіла радниця з питань соціальної згуртованості в Запорізькій області, представниця ГО «Донбаська ініціатива МІСТ» Анастасія Перепелиця.

Заступниця голови Консультаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Запорізькій міській раді Ірина Чорна наголосила, що зміна виборчої адреси особливо для переселенців є дуже важливою. За шість років, які триває війна на сході України люди, які приїхали з Донецької та Луганської областей стали справжніми жителями Запоріжжя та мають право та хочуть впливати на впливати на прийняття рішень на місцевому рівні.

- Шість років – це досить великий термін. Ми вважаємо Запоріжжя своїм рідним містом – ми тут працюємо, поповнюємо міський бюджет, наші діти ходять до запорізьких шкіл. І ми хочемо, щоб депутати, обрані до місцевих рад, були обрані і нами також, - наголосила Ірина Чорна.

Жінка змінила виборчу адресу через сайт Державного реєстру виборців. За словами Ірини Чорної процедура була дуже швидкою, зайняла 3-5 хвилин.

Член Консультаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Запорізькій міській раді Олена Макайя-Мельникова наголосила, що на сьогодні в Запоріжжі лише близько 70 переселенців змінили свою виборчу адресу. При тому, що загалом в місті їх більше 23 тисяч. Консультаційна рада з питань внутрішньо переміщених осіб надаватиме консультації переселенцям та трудовим мігрантам у питаннях зміни виборчої адреси. Звернутись до Консультаційної ради можна через сторінку у соціальній мережі «Фейсбук» за посиланням.