Переселенцям у Запоріжжі надають консультації щодо зміни виборчої адреси онлайн

07.09.2020 13:57

Експерти Консультаційної ради з питань внутрішньо переміщених осіб проводять консультації щодо зміни виборчої адреси для участі в місцевих виборах. Консультації надають в приміщенні Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста УкраЇни.

Усім бажаючим розповідають про шляхи зміни виборчої адреси. Їх два – письмовий та електронний. Зміна за допомогою електронних засобів відбувається на сайті Державного реєстру виборців. Змінити адресу можна також подавши письмову заяву до органу ведення реєстру за місцем фактичного проживання. Останній термін подачі заяв на зміну виборчої адреси – 10 вересня.

Як розповіла заступниця голови Консультаційної ради Ірина Чорна, місцеві вибори - важлива та цікава подія, особливо для внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів, які проживають не за місцем реєстрації.

- Ми вперше маємо таку нагоду проголосувати не за місцем реєстрації. Тому я сьогодні приділили свій час тому, щоб проконсультувати людей, як можна змінити виборчу адресу онлайн. Для цього потрібен електронно-цифровий підпис. Ми закликаємо всіх змінити виборчу адресу, оскільки це дуже важливо, - наголосила Ірина Чорна.

У Запоріжжі скористались правом змінити виборчу адресу вже 111 людей. Загалом по Запорізькій області змінили виборчу адресу вже близько 1 500 людей.

Переселенка Ірина Спіріна завітала сьогодні до Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України, щоб проконсультуватися щодо зміни виборчої адреси онлайн. Жінка переїхала до Запоріжжя з Луганської області разом з чоловіком, дітьми та мамою.

- Для нас дуже важливо отримати таку інформацію, щоб за необхідності змінити виборчу адресу самостійно вдома. Оскільки моя мама – літня людина та має проблеми зі здоров’ям, а чоловік працює. Ми планували відвідати відділ ведення Державного реєстру виборців, однак мені дуже пощастило, що сьогодні є така можливість отримати консультацію. Я сьогодні прийду та розповім рідним, і ми змінимо адресу вдома, - зазначила Ірина Спіріна.

Процедура зміни виборчої адреси онлайн швидка та займає кілька хвилин. На вказану при реєстрації на сайті Державного реєстру виборців електрону пошту приходить лист з повідомленням, що заяву про зміну адреси прийнято. Термін розгляду заяв - від 1 до 14 днів. Також запоріжці можуть переглянути детальну відео-інструкцію щодо зміни виборчої адреси онлайн на сторінці Консультаційної ради з питань ВПО у «Фейсбуці».