Новий мурал з’явився на фасаді запорізького історичного будинку

07.10.2020 15:10

Стіну будинку Лещинського прикрасив портрет відомого піаніста та композитора Олександра Цфасмана. Місце для муралу обрали не випадково. Саме тут деякий час мешкав відомий композитор. Також в будинку Лещинського розташовувалась перукарня його батька Наума Цфасмана.

Ідея намалювати стінопис належить жителям історичного будинку. Спочатку вони планували просто пофарбувати частину стіни, яка виходить на сквер Театральний, одним кольором. Проте згодом вирішили долучитись до проєкту «Сучасне мистецтво для покоління Z», який реалізує департамент культури і туризму Запорізької міської ради за ініціативи міського голови Володимира Буряка, та зобразити на будинку мурал на історичну тематику.

Над малюнком в стилі поп-арт працював відомий street-art митець Олександр Корбан.

- Коли мені запропонували намалювати портрет, я, як і багато запоріжців, не знав, хто такий Олександр Цфасман. Дізнавшись, що він джазмен, одразу вирішив малювати у стилі поп-арт. За тиждень, поки я працював над муралом, лише одна жінка впізнала, кого я зображаю, проте вона – музикант. Я впевнений, що тепер більше запоріжців будуть знати, хто такий Олександр Цфасман, та пишатися таким видатним земляком, - зазначив Олександр Корбан.

Нагадаємо, це не перша робота Олександра Корбана у Запоріжжі. Він створив мурал «Тато з донькою» на фасаді дитячої школи мистецтв №2. Малюнок зі зворушливим сюжетом вже встиг полюбитися містянам.

Як розповів директор депаратаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергій Білов, це вже п’ятий мурал у Запоріжжі в рамках проєкту «Сучасне мистецтво для покоління Z». Нагадаємо, яскраві тематичні малюнки прикрашають фасади шкіл естетичного виховання, бібліотек та житлових будинків.

- Олександр Цфасман має безпосереднє відношення до розвитку Олександрівська і Запоріжжя як культурного міста. На будинку Лещинського буде розташовано табличку з інформацією про проєкт, художника та назву муралу, Олександра Цфасмана, а також QR-код, який перенаправлятиме на Youtube-канал з відео та музикою відомого джазмена, - розповів Сергій Білов.

Цього року заплановано також намалювати ще один мурал. Який це буде малюнок, та де він розташовуватиметься, буде повідомлено згодом.