У Запоріжжі майже 90% дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються у сім’ях

15.10.2020 18:30

За інформацією служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради, незважаючи на продовження карантину, у Запоріжжі триває робота з влаштування дітей-сиріт у сімейні форми виховання.

Всі зусилля працівників служби у справах дітей міської ради, починаючи від виявлення дитини, яка опинилась в складних життєвих обставинах, проведеної роботи по збереженню біологічної родини, до надання дитині офіційного правового статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, направлені на кінцевий результат – влаштування дитини до родини, яка буде формувати сімейні цінності, давати відчуття захищеності, любові та турботи.

Із 1072 дітей, які перебувають на обліку в службі, 89,5% знаходяться в сімейному оточенні. Це на 2,5 % більше, ніж у 2019 році. Левова частка - 78% дітей - перебуває під опікою громадян, 11,5% виховуються в прийомних сім`ях та дитячих будинках сімейного типу міста та області.

Альтернативною формою піклування в рамках системи соціального забезпечення є влаштування дітей підліткового та старшого віку, дітей з родинних груп до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. В Запоріжжі функціонують 15 прийомних сімей, в яких виховуються 34 прийомних дитини, 7 дитячих будинки сімейного типу, в яких перебуває 58 вихованців.

Відповідно до національного законодавства усиновлення є найбільш прийнятною і сприятливою формою влаштування, за якої дитина приймається в сім’ю усиновителів на правах рідної дитини. За 9 місяців цього року 25 дітей знайшли свої родини шляхом усиновлення.

В рамках деінституалізації проводиться робота зі зменшення кількості дітей, які перебувають в інтернатних закладах. На кінець третього кварталу цього року 98 дітей перебували на повному державному забезпеченні в державних установах проти 120 дітей минулого року.

Запоріжців запрошують подарувати дітям, які цього потребують, родинний затишок та любов. Всю інформацію щодо процедури усиновлення та інших форм сімейного виховання можна дізнатись на сайті служби у справах дітей.