Запоріжці з обмеженими можливостями знаходяться під постійною опікою соціальних працівників

30.11.2020 12:00

У Запоріжжі працює міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Щороку близько 1200 осіб з інвалідністю отримують тут широкий спектр соціальних послуг.

У структурі територіального центру діє 8 відділень соціальної допомоги вдома, 6 відділень денного перебування та 7 відділень комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, геріатричний стаціонар.

Територіальний центр через свої структурні підрозділи надає широкий спектр життєво важливих соціальних послуг мешканцям міста, які мають інвалідність - це догляд вдома, соціальна реабілітація та соціальна адаптація, денний догляд та комплексна реабілітація.

У відділеннях соціальної допомоги вдома, які функціонують в кожному районі міста, соціальну послугу догляду вдома отримують більше 500 осіб з інвалідністю. Співробітники територіального центру приділяють особливу увагу цій категорії громадян. Соціальні робітники допомагають у веденні домашнього господарства, виконують різні організаційні питання отримувачів соціальної послуги догляду вдома, пов'язані з необхідністю відвідувати різні установи, спостерігають за здоров’ям і за необхідності своєчасно організовують медичну допомогу. У період карантину у зв’язку з коронавірусною інфекцією COVID-19 ведеться велика робота з забезпечення цієї категорії необхідними продуктами харчування.

Не залишилися без уваги особи з інвалідністю у відділеннях денного перебування. Охоплені всі напрями, які спрямовані на соціалізацію – від фізичної реабілітації до підвищення комп’ютерної грамотності, інтелектуального розвитку. Продовжено інноваційне направлення роботи «Творча майстерня». У відділеннях денного перебування впроваджено дистанційне надання соціальної послуги соціальної адаптації.

Для молодих осіб з інвалідністю, які отримують соціальну послугу денного догляду у відділенні денного перебування Комунарського району, організовуються заходи з соціальної адаптації, дозвілля, а також впроваджені елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп'ютері та швейній справі). Співробітники відділення організовують участь для молодих осіб всілякі культурні, спортивні заходи.

На жаль, молодь, яка відвідує це відділення, в основному має серйозні проблеми зі здоров'ям, але за умови грамотної, терплячої допомоги молоді люди досягають добрих результатів: самі обслуговують себе в побуті, користуються транспортом, комп'ютером, мобільними телефонами, ведуть повноцінний спосіб життя - спілкуються, пізнають нове, цікаво і змістовно проводять своє дозвілля.

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю працюють в кожному районі міста, що максимально наближає послуги за місцем проживання дитини. Це унікальна для України система соціальної допомоги та підтримки дітей з інвалідністю та батьків. У 2020 році послуги з комплексної реабілітації отримали близько 400 дітей.

Тут маленьким запоріжцям допомагають зменшити та подолати фізичні, психічні, інтелектуальні, сенсорні порушення, також проводиться активна робота з їх профілактики, коригування порушень розвитку, формування основних соціальних і побутових навичок у дітей з інвалідністю.

З дітьми працюють досвідчені фахівці, які постійно підвищують професійний рівень у сфері корекції розвитку дітей: практичні психологи, дефектологи, логопеди, вчителі-реабілітологи і асистенти вчителів-реабілітологів, вихователі, музичні керівники, фахівці з фізичної реабілітації.

У відділеннях Заводського, Комунарського та Шевченківського районів працюють групи повного дня перебування, в яких діти отримують реабілітаційні послуги та соціальну послугу денного догляду.

Особлива увага приділяється дітям з важкою формою інвалідності, які за станом здоров’я не можуть відвідувати відділення. Щодня їм надається послуга надомного психолого-педагогічного патронажу. За графіком соціальний вихователь відвідує дітей та проводить корекційні та розвиткові заняття. З метою соціальної адаптації дітей підвозять спецавтотранспортом до відділень, де вони беруть участь в заняттях, які проводять фахівці відділень, розважальних та святкових заходах.

Останніми роками сталися значно покращилася матеріально-технічна база відділень. Капітально відремонтовані приміщення відділень Вознесенівського та Шевченківського районів, виконані поточні ремонти в приміщеннях Олександрівського та Хортицького районів. Щорічно виділяються кошти для придбання сучасного спеціального обладнання, що сприяє підвищенню якості послуг.

Впровадження протиепідемічних заходів на території міста внесло деякі зміни, але не зупинило роботу з надання соціальних послуг. Відділення терцентру суворо дотримуються протиепідемічних правил під час роботи з особами з інвалідністю, запроваджують форми дистанційної роботи