У Запоріжжі на Міжнародному педагогічному саміті обговорили стратегічні напрямки розвитку системи дошкільної освіти в умовах світової глобалізації

31.10.2017 14:47

Сьогодні в Запоріжжі відкрився перший Міжнародний педагогічний саміт «Дошкільна освіта: соціальний простір в умовах світової глобалізації». Освітяни з усіх регіонів України та міжнародні експерти з Німеччини, США, Італії, Литви, Естонії, Казахстану, Франції, Кот-д'Івуар на різних локаціях обговорюють актуальні тенденції і проблематику в системі дошкільної освіти, роль дитячих садків в освіті та розвитку дитини, обмінюються досвідом і новітніми практиками.

В рамках саміту в малій залі Запорізької міської ради зібралися керівники регіональних делегацій, щоб обговорити Хартію «Освіта майбутнього» - підсумковий документ, який визначить стратегічні підходи розвитку системи дошкільної освіти на основі висновків вітчизняних педагогів-практиків і вчених міжнародного рівня.

Фахівці із Запоріжжя підготували проект документа, який складається з семи статей. В них прописані стратегічні напрямки розвитку системи дошкільної освіти в умовах світової глобалізації, налагодження співробітництва та обміну між містами, регіонами, міжнародні зв’язки. Хартія базується на Конвенції про права дитини (20 листопада 1989 року), Хартії основних прав Європейського союзу (7 грудня 2000 року) та Європейській хартії місцевого самоврядування (15 жовтня 1985 року). У процесі роботи на різноманітних локаціях Хартія буде доповнюватися статтями. Головне завдання на майбутнє - її реалізація та застосування на практиці.

Також під час заходу учасники саміту презентували регіональні моделі дошкільної освіти та поділилися успішним досвідом реалізації освітніх програм на місцевому рівні.

Саміт продовжиться до 2 листопада. Участь у заході беруть близько 200 представників сфери дошкільної освіти не тільки із Запоріжжя і Запорізької області, а й інших міст, областей України. Серед них гості з Дніпра, Києва, Вінниці, Тернополя, Харкова, Херсона і так далі. Учасниками заходу стали представники почесних консульств декількох країн, гості з США, Італії, Естонії та інші.