Запорізький «STEM-центр» налагодив співпрацю з ЗНТУ

23.11.2017 17:29

Студенти запорізького технічного університету будуть знайомити вихованців «STEM-центру» зі світом новітніх технологій.

Сьогодні, 23 листопада, Комунарський районний центр молоді та школярів та Запорізький національний технічний університет підписали творчу угоду про співпрацю з розвитку STEM-освіти в Запоріжжі.

В 2017 році у Запоріжжі стартував новий проект з розвитку позашкільної освіти - на базі Комунарського районного центру молоді та школярів почав функціонувати «STEM-центр». Тут навчаються понад 100 дітей віком від 4 до 15 років. Для них створені усі умови для освоєння новітніх технологій та розвитку творчого та інженерного мислення.

Угода про співпрацю передбачає залучення до занять викладачів та студентів Запорізького національного технічного університету. Вони поділяться з вихованцями міського «STEM-центру» своїм захопленням сучасними технологіями, технічними знаннями та практичними навичками.

- Цього року «STEM-центр» був створений як пілотний проект. Залучення студентів вищих навчальних закладів до роботи з вихованцями центру є прикладом того, як необхідно вибудовувати систему, щоб діти мали можливість формувати інженерний тип мислення і бути безпосередніми учасниками процесів, пов'язаних з робототехнікою, електронікою. Діти спілкуються зі студентами і переймають досвід. Цей проект не останній. У перспективі - в наступному році в Шевченківському районі на базі позашкільного закладу буде відкрито ще один «STEM-центр». Напрямок затребуваний і, головне, цікавий дітям, - зазначила директор департаменту освіти і науки міської ради Юлія Погребняк.

Співпраця між «STEM-центром» та університетом дозволить створити творчу атмосферу для спілкування між вихованцями та педагогічним колективом «STEM-центру», студентами і викладачами ЗНТУ. Діти будуть отримувати більше знань про сучасні технології, розвивати креативне мислення і застосовувати свої знання і навички вже на практиці. Крім того у процес освіти включається такий напрямок як «гейміфікація» - сучасний метод навчання із застосуванням правил гри. Саме в грі досягається більш висока якість навчання, переконані фахівці.

Як підкреслюють освітяни, спільна робота ЗНТУ та «STEM-центру» дозволить вибудувати послідовну систему навчання за принципом «від дошкільника до компетентного студенту», що значно підвищить престижність інженерних спеціальностей і наукових знань, мотивацію старшокласників до подальшого навчання в запорізьких ВНЗ.

- Коли створюється щось нове, надається можливість розвиватися, реалізовувати свій потенціал школярам, майбутнім студентам - це дійсно подія. Міська влада дійсно приділяє велику увагу питанням роботи з молоддю, школярами, їх творчому розвитку. Підписання угоди дозволить продовжити спільну роботу в даному напрямку, - підкреслив ректор ЗНТУ Сергій Бєліков.

Підписання угоди відзначили заходом «Techno Fashion - 2017», який пройшов у форматі інтерактивного спілкування. Були організовані виставка моделей робототехніки та майстер-класи за напрямками: 3D-моделювання, 3D-принтер, 3D-сканер, Unity, робототехніка (Arduino, Lego). В якості спікерів виступили викладачі та студенти ЗНТУ, Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.