Запоріжцям нагадали про важливість вакцинації домашніх тварин

28.11.2023 10:15

Вакцинація домашніх тварин спрямована на формування імунітету проти інфекційних захворювань. Це один з найпростіших способів допомогти тварині прожити довге та здорове життя.

Вакцини для собак та кішок допомагають підготувати їх імунну систему до боротьби з великою кількістю хвороботворних організмів. Ветеринари зазначають, що коли вакцина вводиться в організм тварини, імунна система слабко стимулюється. Якщо домашня тварина коли-небудь захворіє, то її імунна система буде повністю готова розпізнати вірус та боротися з ним або зменшити тяжкість захворювання.

Серед обов'язкових для собак є вакцинація для профілактики собачого парвовірусу, чуми та собачого гепатиту. Для котів –  панлейкопенії (чума котячих), котячого каліцівірусу та герпевірусу кішок I типу (що викликає ринотрахеїт).

А ось вакцинація для профілактики сказу є обов'язковою для всіх тварин. Відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» та «Про захист тварин від жорстокого поводження» забезпечення здійснення щорічної вакцинації проти сказу - обов'язок власників собак і котів. Щеплення всім домашнім улюбленцям роблять починаючи з 3-місячного віку.

Вакцини, які застосовуються для профілактики сказу:

  • повинні бути зареєстровані в Україні;
  • потребують особливих умов зберігання;
  • застосовуються виключно спеціалістами ветеринарної медицини (державними або приватними).

Спеціаліст ветеринарної медицини проводить клінічний огляд тварини. Хворим або ослабленим тваринам щеплення не проводиться.

 Тільки вакцинація допоможе захистити домашнього улюбленця від смертельно небезпечного захворювання.

Детальніше про сказ та захист домашніх тварин можна дізнатися в прикріпленому матеріалі, який розроблено Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в рамках реалізації підходу «Єдине здоров’я» за результатами конференції щодо сказу в Україні «Співпрацюй, навчайся, ліквідуй!», яка організована ВООЗ у співпраці з Держпродспоживслужбою, МОЗ, Центром громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) та у партнерстві з Продовольчою та сільськогосподарською організацією (FAO) і Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (WOAH) за фінансової підтримки Уряду Німеччини.