У Запоріжжі розповіли про відповідальність перед законом за булінг у школах

27.03.2019 15:35

У Запорізькій торгово-промисловій палаті відбулася прес-конференція за участю соціальних працівників міста. Захід організовано Агентством регіональних ініціатив. Обговорювали проблему булінгу в навчальних закладах. В ході прес-конференції говорили про зміни в законодавстві, яке посилило відповідальність за насильство (булінг), а також про способи його запобігання.

Булінг - це фізичне або психологічне насильство в навчальних закладах. З кожним роком проблема цькування загострюється. Фахівці стверджують, що це пов'язано з розвитком комп'ютерних технологій: як наслідок, з'явився - кібербулінг. Це те ж саме насильство, заподіяння шкоди особистості за допомогою мережі Інтернет. Завдання соціальних працівників - мінімізувати подібні випадки.

Серед способів запобігання цьому явищу - підвищення рівня культури дітей, забезпечення дружньої атмосфери в школах, створення умов для контролю ситуації - наприклад, встановлення камер спостереження, робота з батьками.

- Перш за все пильнувати повинні батьки. Якщо дитина розгублена, не виконує уроки, забуває речі, психологічно пригнічена, значить потрібно знайти підхід, звернути увагу на стан дитини, з'ясувати причину. Якщо мова йде про правопорушення, про булінг, потрібно вчасно повідомити в службу у справах дітей, щоб компетентні органи взялися за вирішення цього питання, - розповіла заступник начальника служби у справах дітей Запорізької міської ради Інна Побельона.

Якщо в навчальному закладі виявлено факт фізичного або психологічного насильства над дитиною, про це потрібно повідомити керівника закладу. Він у свою чергу повинен створити робочу групу, щоб підтвердити або спростувати факт булінгу. Якщо інформація підтверджується, до роботи залучають органи поліції і службу у справах дітей. Винній стороні загрожує адміністративна відповідальність.

В ході прес-конференції фахівці розповіли про зміни в Законі про освіту і в адміністративному кодексі України. Так, за участь у булінгу загрожують штрафи до 200 неоподатковуваних мінімумів і громадські роботи. Штраф збільшується при рецидиві протягом року. За осіб до 16 років адміністративну відповідальність несуть батьки. За приховування факту насильства також передбачений штраф - до 100 неоподатковуваних мінімумів і громадські роботи.