Як запорізькі випускники складатимуть ЗНО

01.06.2020 17:24

Цього року через карантин запорізькі випускники завершили навчальний рік дистанційно. У Міністерстві освіти і науки України затвердили графік проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2020 році. Основна сесія відбудеться з 25 червня по 17 липня. Тестування проходитиме з дотриманням усіх необхідних заходів безпеки.

Як розповіла заступниця директора департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Наталя Вітковська, цьогорічне ЗНО за порядком, процедурою, формою проведення залишається незмінним. При цьому через поширення коронавірусу внесені певні зміни в регламент проведення. Основна сесія ЗНО розпочнеться 25 червня. Випускники складатимуть тести з 11 предметів. Першим з них буде математика. 30 червня запорізькі школярі перевірятимуть рівень своїх знань з української мови та літератури, завершать ЗНО 17 липня тести з хімії. Випускники мають право складати до 4 навчальних предметів, результати тестів за трьома з них будуть зараховані як державна підсумкова атестація.

Цього року на зовнішнє незалежне оцінювання зареєструвалися 8 тисяч 112 осіб. Серед них 3 тисячі 907 - випускники закладів середньої загальної освіти, коледжів та закладів профтехосвіти, випускники минулих років. Департамент освіти і науки Запорізької міської ради запропонував Дніпропетровському регіональному центру 17 закладів загальної середньої освіти для розміщення на їх базі пунктів тестування. Загалом у Запоріжжі їх буде близько 38. Крім того, запропоновані дві школи - № 76 та № 30, на базі яких спеціально підібрані педагоги вищої кваліфікації будуть залучені до перевірки відкритої частини сертифікаційних робіт.

- Нині кожен учасник має пройти температурний скринінг. Температуру вимірюватиме медичний працівник. Також він оцінюватиме стан учасників ЗНО щодо наявності респіраторних хвороб. У зв’язку з цим допуск у будівлю, де складатимуть тести, почнеться за 45 хвилин до початку. Щоб уникнути скупчення людей, для кожного випускника регіональний центр оцінювання якості освіти визначає чітко визначений час, коли він має бути біля будівлі, де проходитиме тестування. Обов’язкова наявність засобів індивідуального захисту та документів - паспорта чи ID-картки, сертифіката ЗНО та запрошення-перепустки, - зазначила Наталя Вітковська.

Між столами забезпечать відстань 1,2 метри. За півгодини до початку тестувань приміщення провітрять та за сприятливої погоди вікна залишать відкритими. Діти та педагоги при цьому залишаться в масках або респіраторах. Якщо в учасника ЗНО температура буде вище, ніж 37, 2 градуси, або будуть ознаки респіраторних захворювань, до складання тестів його не допустять. Він зможе пройти тестування під час додаткової сесії, яка відбудеться з 23 липня по 11 серпня.