Запорізькі депутати ухвалили рішення приєднатися до Європейської ініціативи «Угода мерів щодо Клімату та Енергії»

24.06.2020 17:48

У ході 51-ї сесії Запорізької міської ради депутати підтримали проєкт рішення приєднатися до Європейської ініціативи «Угода мерів щодо Клімату та Енергії» та взяти на себе зобов’язання скоротити території міста викиди СО2 (та за можливості інших парникових газів) щонайменше на 30% до 2030 року за рахунок заходів з підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії.

Цим рішенням Запорізький міський голова міста Володимир Буряк уповноважений від імені територіальної громади міста Запоріжжя підписати «Угоду мерів щодо Клімату та Енергії» згідно з формуляром приєднання.

Робоча група з розробки Плану дій з адаптації до наслідків зміни клімату Запоріжжя була створена за ініціативи міського голови наприкінці 2019 року. До неї увійшли посадовці і представники органів місцевого самоврядування, профільні фахівці, громадські активісти, які мали змогу ознайомитися з цим Планом і внести свої рекомендації.

Цей проєкт унікальний для України – Запоріжжя перше серед великих українських міст сформувало такий документ. «Угода мерів» – це загальна ініціатива Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

Відповідно до зазначеного рішення місто бере на себе зобов’язання скоротити на своїй території викиди СО2 (та за можливості інших парникових газів) щонайменше на 30% до 2030 року за рахунок заходів з підвищення на 30% енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії згідно з відповідною «дорожньою картою» ЄС - так званий проєкт "30-30-30". А також розробити (протягом двох років після підписання) План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату за підтримки Проєкту ЄС "Угода мерів-Схід", який може стати єдиним стратегічним документом міста Запоріжжя щодо зменшення споживання паливно-енергетичних ресурсів та адаптації до зміни клімату.