У Запоріжжі громадськість пропонує комплексний підхід до вирішення питань профілактики та діагностування раку молочної залози

10.10.2017 17:46

10 жовтня в рамках Міжнародного дня боротьби з раком молочної залози в ДК «Орбіта» відбулося засідання «круглого столу» «Рак молочної залози в XXI столітті».

Захід організовано з метою підвищити обізнаність мешканців Запоріжжя та області про рак молочної залози, а також привернути увагу громадськості до заходів профілактики, виявлення і лікування цього захворювання. Організатор -міська громадська організація інвалідів «Переможемо рак».

В ході засідання обговорювалися питання ранньої діагностики, профілактики та реабілітації хворих на рак молочної залози, доступності сучасної онкологічної допомоги в Запоріжжі і області.

- Успіхи лікування онкологічних хворих пов'язані не стільки з проведеними медикаментозними процедурами, скільки з його профілактикою. Сюди входять і здоровий спосіб життя, методи раннього виявлення, скрініги ранніх доклінічних і доброякісних новоутворень. Лікування пацієнтів, які регулярно проходять профілактичні огляди, максимально успішні і мінімально економічно затратні, - розповів головний експерт-онколог МОЗ України, завідувач кафедри онкології Запорізької медичної академії післядипломної освіти Олексій Ковальов.

Як зазначила президент Запорізької міської громадської організації інвалідів «Переможемо рак» Зінаїда Гальчинська, для того, щоб змінити ситуацію зі зростанням онкологічних захворювань, зокрема в Запоріжжі і області, необхідно об'єднати зусилля всіх сфер, починаючи від освіти і закінчуючи охороною здоров'я.

- Ми не зрушимо з місця, якщо не будемо взаємодіяти спільно. Необхідно займатися просвітницькою роботою, об'єднувати зусилля для того, щоб все більше людей знали про це захворювання і знали про те, як його попередити. Наша організація виступила з ініціативою програми «Разом проти раку», яка покликана об'єднати різні галузі, починаючи від промислових заводів і закінчуючи шкільними та дитячими установами, щоб посилити інформованість населення про діагностику та раннього виявлення захворювань, - розповіла Зінаїда Гальчинська