Запоріжцям оформлюють електронні лікарняні

06.10.2021 16:50

З 1 жовтня містяни почали отримувати електронні листки непрацездатності – е-лікарняні. Пацієнти, які захворіли та відкрили лікарняні до 1 жовтня, отримають документи на паперових бланках. Всім іншим лікарняні оформляють лише в електронному вигляді.

З 4 червня в нашій країні була запроваджена цільова модель формування й видачі е-лікарняних. З того ж дня розпочався перехідний період, коли лікар сам вирішував, оформлювати листки непрацездатності в електронному вигляді чи на паперових бланках. З 1 жовтня всі лікарні Запоріжжя, підпорядковані департаменту охорони здоров`я міської рди, оформляють лише е-лікарняні. Як відбувається оформлення електронних листків непрацездатності та що змінилося для запоріжців, розповіла заступниця директора з експертизи тимчасової непрацездатності Запорізького центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Тамара Лисенко.

- Пацієнт звертається до свого сімейного лікаря. На прийомі той проводить огляд та вносить всі дані в систему. При цьому пацієнту необхідно мати паспорт або документ, що посвідчує особу. Це потрібно для того, щоб лікар міг перевірити реєстрацію пацієнта в системі. Потім лікар починає оформлення електронного медичного висновку. Він містить дату початку лікування та закінчення, на думку лікаря. Початкова та кінцева дати визначають термін непрацездатності. Після синхронізації та електронного підпису цей медичний висновок надходить до Електронного реєстру листків непрацездатності Пенсійного фонду. Там цей медичний висновок опрацьовується та з'ясовується, чи застрахована ця особа в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування. Якщо так, то формується електронний листок непрацездатності. Якщо ні, на людину він не оформлюється. Медичних висновків може бути декілька, але лікарняний при цьому буде один, - зазначила Тамара Лисенко.

Щоб закрити е-лікарняний пацієнту не потрібно приходити до медичного закладу. Достатньо лише зателефонувати своєму сімейному лікарю. Також не треба нести документ роботодавцю. З першого дня оформлення медичного висновку роботодавець може побачити його в Кабінеті страхувальника в Реєстрі електронних послуг Пенсійного фонду. Працівнику треба лише повідомити своє керівництво, що він з певного дня непрацездатний та йому оформлено електронний лікарняний.

Свій е-лікарняний можна побачити за допомогою порталу «Дія» чи на сайті Пенсійного фонду.